BORANI ĆE DISATI ČIST VAZDUH DOGODINE: Kompanija Ziđin Koper posle dve i po godine od ulaska u Srbiju otvorila vrata javnosti

B. Caranović

10. 06. 2021. u 19:23

ŽITELjI Bora će od sledeće godine disati čist vazduh. Nasleđeni stogodišnji problem zagađenja ovog grada , uz milionska ulaganja konačno bi mogao da bude rešen.

БОРАНИ ЋЕ ДИСАТИ ЧИСТ ВАЗДУХ ДОГОДИНЕ: Компанија Зиђин Копер после две и по године од уласка у Србију отворила врата јавности

Foto: D. Milovanović

Ovo je danas izjavio Ću Vej Đin, zamenik generalnog direktora Kompanije Srbija Ziđin Koper, rukovodilac sektora, prilikom prvog otvaranja vrata kompanije za javnost, od 2018. godine, kada su ušli na naše tržište.

 

Prema njegovim rečima, od kada je kineska firma kupila 63 odsto Rudarsko topioničarskog basena RTB Bor decembra 2018. godine u projekte ekologije uloženo je oko 125 miliona dolara. Do kraja 2024. godine će na na izgradnju objekata za zaštitu životne sredine, filtere, sisteme za odsumporovanje, odprašivanje, kojima će se svi izduvni gasovi usmeravati u proizvodnju sumporne kiseline putem cevovoda, kao i prečišćavanje otpadnih voda, zajedno sa ulaganjima u tehničku rekonstrukciju i izgradnju, biće ukupno uloženo 1,26 milijardi dolara.

- Svesni smo da smo zatekli ozbiljan ekološki problem u Boru, star više od veka i bili smo spremni da uđemo u rešavanje tog problem - kaže Vej Đin.

Foto: D. Milovanović

- Odmah po preuzimanju krenuli smo u rešavanje i započeli niz ekoloških projakata. Zasađeno je 112.600 sadnica, rekultivisano 445.000 kvadrata zemljišta, a rešili smo problem od 22.344 tona čvrstog i 732.093 tona opsanog otpada. Iza nas i pred nama su velika ulaganja, sanirani su stari kolektori, brana i jalovišta. U saniranje otpadnih voda, u izgradnju sistema za preradu otpadnih voda, otići će 13 miliona dolara. Ulažemo u siteme odprašivanja, smanjivanja štetnih gasova. Kako je Vej Đin naglasio gsovi iz topionice su istorijski problem, a za šta su najveći krivci zastarela i dotrajala oprema.

- Uz sve to, do kraja sledeće godine biće rešen problem izduvnih gasova i možemo da obećamo da će žitelji Bora i okoline da dišu čist vazduh - rekao je Vej Đin.

- Projekti koji su u toku će u potpunosti rešiti taj istorijski problem i anuliraće isparenja. Do kraja avgusta će biti završeni projakti i tad će već biti neuporedivo bolji uslovi u odnosu na sadašnji kvalitet vazduha. Do kraja godine kada svi objekti budu ugrađeni i zgrađeni biće definitivno rešenje. Do tada pribegavamo svim mogućim privremenim merama. Popravljanje i održavanje opreme, prilagođavanje tehnologije proizvodnje, a stavili smo privremene filtere i sakupljače prašine, reformisali sistem upravljanja celog postrojenja.

Konstantno se prate rezultati na mernim stanicama u Boru i kada dođe do velikog povećanja zbog kvarova i zastarele opreme zaustavlja se prozivodnja.

Foto: D. Milovanović

ULAGANjA

KOMPANIJA Siđin Koper posluje u 13 zemalja na svetu i jedan je od vodećih proizvođača zlata u Kini i na drugom mestu po proizvodnji bakra. U Srbiji posluje od 18. decembra 2018. godine kada je preuzela RTB Bor kao većinski vlasnik , sa 63 odsto vlasništva. U Srbiji su ukupno uložili 1,26 milijardi dolara.

NOVA RADNA MESTA

Od ulaska u Srbiju, do maja ove godine, zaposleno je oko 1700 radnika, od čega većina iz borskog okruga. Tokom preuzimanja bilo je 4.970 radnika, a maja ove godine 5.662 zaposlena, od čega sa fakulteta u boru preuzeto 312 diplomaca. Prema rečima Huang Dzaoi, direktora sektora za ljudske resurse, zatečena neto plata zaposlenih bila je 68.160 dinara, dok je sada prosečna zarada čak 91.637 dinar. Od novozaposlenih 98 odsto su žitelji Srbije, a pravilo je da se zapošljavaju članovi porodica penzionisanih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća