U EU TRAŽE UKIDANJE OVIH KOVANICA: Gotovo jednoglasno kažu - ne treba nam taj novac

Novosti online

29. 05. 2021. u 12:20

IZ EVROPSKE komisije su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometar, prema kojem je javna podrška evru dosegla najviši nivo.

У ЕУ ТРАЖЕ УКИДАЊЕ ОВИХ КОВАНИЦА: Готово једногласно кажу - не треба нам тај новац

Foto: Depositphotos

Čak 80 odsto ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica evrozone, prema istraživanju sprovedenom krajem marta, smatra da je evro dobar za Evropsku uniju, a 70 odsto ga smatra dobrim za svoju zemlju, piše Poslovni dnevnik.hr.

Istovremeno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije sprovedeno i zasebno otvoreno javno savetovanje.

Iz Evrobarometrovog istraživanja proizilazi da se 67 odsto ili dve trećine javnosti zalaže za ukidanje evrokovanica od jednog i dva centa obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopštenju.

Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 odsto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak smatra da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Slično važi i za pitanje da li bi pravila zaokruživanja trebalo da budu obavezna i usklađena u evrozoni.

Inače, evro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država evrozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika već se primenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024