"SRBI SU BILI I JESU NA PRAVOJ STRANI": Na Trgu Republike obeležen Dan pobede nad fašizmom (FOTO)

S.M.

09. 05. 2021. u 14:32

U BEOGRADU se danas nastavlja obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

СРБИ СУ БИЛИ И ЈЕСУ НА ПРАВОЈ СТРАНИ: На Тргу Републике обележен Дан победе над фашизмом (ФОТО)

Foto: V. Danilov

Na Trgu republike danas su se obratili građanima ministar Aleksandar Vulin, predsednik fondacije Besmrtni puk Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Ministar Vulin kazao je da su Srbi bili i jesu na pravoj strani! Da su veliki i moćniji umeli da stanu na stranu zla, ali da su Rusi i Srbi bili uvek na pobednički, pravoj strani.

- Pokušava se da se izvrši revizija istorije, decenijama pokušavaju da nam objasne kako treba da slušamo i pognemo glavu pred moćnijima od sebe. Ne uspevaju. Srpski narod ima pravo da govori gladno, mi smo svoju slobodu izborili. Nemačke tenkove nismo čekali raširenih ruku. Neka ćute oni koji su ih čekali mirno, verujući da su deo te nove tvorevine.

Zamenik gradonačelnika Vesić čestitao je dan pobede svima!

Kazao je da su na Trgu republike sahranjeni Crvenoarmejci, gde su se vodila najteže borbe za oslobođenje.

Ambasador Rusije kazao je da je ovo dan koji je preokrenuo istoriju, razvoj Evrope za naredna stoleća. Uvek su bili Rusi i Srbi na pravoj strani istorije. To se dešava i sada u rešavanju zadatka odupiranja reviziji istorije. Jutros u Moskvi pred paradu i nas predsednik Putin je naglasio da se sada dešava ono kao pred Drugi svetski rat, gajenje ideologije isključivosti. Naša borba je sada u među srodnim institucija a da sačuvamo kulturu sećanja i tekovine ove pobede.

Ambasador je ministru Popoviću uručio plaketu Putina povodom pobede.

Ministar Popović je rekao da su naše bake i deke pre 76 godina oslobodili Srbiju i Rusiju. Da istoriju sada žele neki da falsifikuju, ali da im to neće dopustiti. Kaže da tu istoriju moramo da čuvamo, i da Nemačka i njeni sateliti poput Ustaša u Hrvatskoj jesu zločinci koji su učinili najveći genocid u istoriji sveta. Želim da poručim da je Srbija moćna i jaka, ali da želi mir. Ipak neće dozvoliti novi Jasenovac ili Jadovno. A sa nama uvek biće bratska Rusija.

U toku je koncert Heroji žive, na kome nastupaju dečiji hor Čarolije, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, ruski saksofinista Oleg Kirijev i drugi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili