MIGOVI TUTNJE NAD VALJEVOM! Srbija čuva uspomenu na Milenka Pavlovića, tačno u 12.04 preleteli grad (VIDEO)

Novosti online

04. 05. 2021. u 13:47

PAR LOVACA MiG-29 proleteo je tačno u 12.04 nad Valjevom, u čast pilota Milenka Pavlovića koji je pre 22 godine iznad tog grada izgubio život braneći zemlju od NATO zločinaca.

МИГОВИ ТУТЊЕ НАД ВАЉЕВОМ! Србија чува успомену на Миленка Павловића, тачно у 12.04 прелетели град (ВИДЕО)

Foto: Arhiva Novosti

On je sa aerodroma u Batajnici poleteo 12 minuta ranije. Na pisti je izvukao mlađeg pilota iz lovca koji je bio spreman za let uz reči "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!".

Nakon leta ka Valjevu, Pavlović se suočio sa brojno i tehnički nadmoćnim lovcima agresora. Oboren je sa tri rakete koje je pilot holandskog aviona F-16 ispalio u reonu Tuzle. Pavlovićev zapaljeni avion se srušio u Petnici kod Valjeva.

Komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka bio je poslednja žrtva na nebu, jer nakon njegove pogibije nijedan avion RV VJ nije poleteo na zadatak do kraja NATO agresije.

Država je Milenka Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

U rodnom Gornjem Crniljevu postoji spomen-soba u njegovu čast, u Osečini centralna gradska ulica nosi ime pilota-heroja, a u Valjevu mu je podignuto spomen obeležje gde se svake godine na današnji dan daje pomen Milenku Pavloviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...