OD 7. MAJA SE SVE MENJA: Meteorolog otkrio kada ćemo se oprostiti od zimske odeće i obuće, ali i kakvo nas vreme čeka za praznike

Novosti online

30. 04. 2021. u 08:26

OD četvrtka će preko regiona strujati sve topliji vazduh sa juga te će uslediti jače otopljenje. Maksimumi danas do 29 stepena, a zatim uglavnom preko 25, a u nedelju na istoku regiona ponegde i oko 30 stepeni.

ОД 7. МАЈА СЕ СВЕ МЕЊА: Метеоролог открио када ћемо се опростити од зимске одеће и обуће, али и какво нас време чека за празнике

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Duvaće južni vetar, koji će se samo u petak na kratko okrenuti na severozapadni smer.

Atmosfera neće biti sasvim stabilna i povremeno će biti uslova za grmljavinske pljuskove, ali oni ne bi trebalo da budu posebno česti i preovlađivalo bi sunčano i suvo vreme.

Nešto veća verovatnoća za pojavu pljuskova bi bila u nedelju pre podne na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona, a kasnije u noći ka ponedeljku pljuskova bi češće moglo biti i nad ostalim delom regiona.

Češća pojava nestabilnsti bi bila vezana za uticaj hladnog fronta ciklona koji se kreće severozapadno od nas i čiji će hladan front samo svojom periferijom uticati na vreme.

Ipak u nedelju na severozapadu već malo svežije, a u ponedeljak nad celim regionom osetno svežije, posebno na krajnjem zapadu i severozapadau gde bi se maksimumi kretali oko 12 stepeni.

- Za sada deluje da je potencijal za neke obilnije pljuskove i jako grmljavinsko nevreme znatno veći na kranjem zapadu, jugozapadu i severozapadu Hrvatske i možda na krajnjem severozapaduVojvodine, dok bi on svakako najviši bio nad Slovenijom. Iznad ostalih predela bi nestabilnosti bilo zantno manje i vrlo lako bi se moglo destiti da veliki deo istočne polovine regiona osim pojačanog severozapadnog vetra i osveženja i ne dobije pljuskove - objašnjava Čubrilo.

Početkom naredne nedelje uglavnom suvo i svežije uz dnevne maksimume od 15 do 22 stepena. Preovlađivaće sunčano, ali uz povremenu povećanu oblačnost, posebno na severozapadu regiona može biti i pljsukova.

Oko 07. maja se računa na jačanje anticiklona nad našim delom Evrope dok bi zapadnu i jugozapadnu Evropu zahvatilo pogoršanje sa pljuskovima.

U ovakvim uslovima bi ka nama moglo doći do pokretanja veće količine toplog vazduha iz severne Afrike te bi posle ovih hladnih nedelja taj period mogao doneti prave letnje vrućine i maksimume oko ili malo preko 30 stepeni Celzijusa.

Što se narednih dana tiče sledi osetno otopljenje i deluije da se za ovo proleće "opraštamo" od tople odeće i obuće. Osveženje početkom naredne nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)