NAŠI SENIORI - Verica Rakočević: Godine nosi zrelo kao i svoje kreacije

S. VIDAČKOVIĆ

29. 04. 2021. u 15:16

PRE nekoliko dana, proslavila je 73. rođendan, a godine u osmoj deceniji ova dama nosi onako kako se nose njene kreacije - hrabro, zrelo i energično.

НАШИ СЕНИОРИ - Верица Ракочевић: Године носи зрело као и своје креације

Foto M. Labudović

Poslednjih godina, svoj mir pronašla je u vikendici na Avali, gde živi sa mužem, kreira i uživa. Jedna od naših najpoznatijih modnih dizajnerki Verica Rakočević, u karijeri dugoj gotovo četiri decenije, pokazatelj je kako su jedinstvenost, kvalitet i nepokoravanje trendovima najbolji recept za uspeh.

Foto N. Skenderija

Kreirala je za poznate svetske modne kompanije i brojne revije u Atini, Milanu, Los Anđelesu, Moskvi, Solunu kao i na "Nedelji visoke mode" u Rimu.

Njena nepresušna inspiracija je Čučuk Stana, a u svoje kolekcije utkala je stil jakih, samosvesnih i harizmatičnih žena.

Na Avali je napravila svoju oazu, gde živi sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem i radi u svom ateljeu.

Ponosna je majka troje dece i sedmoro unučića. Svaki njen dan, koji opisuje kao "čaroban", počinje ustajanjem u šest sati.

Prvo pije jabukovo sirće razblaženo u čaši vode i kreće u šetnju od četiri kilometra kroz šumu.

- Po povratku, uradim 100 čučnjeva, vežbe za ruke, gluteus i stomak - otkriva, za "Novosti", Verica Rakočević.

- Sledi tuširanje, potom doručkujem ovas sa cimetom i pirinčanim mlekom, a jutarnju kafu pijem sa mojim radnicima u ateljeu. Provedem nekoliko sati u kreativnom radu, otrčim da stavim ručak i nazad u atelje. Kada ispratim saradnike, ručam i opet idem u četiri kilometra šetnje. Veče je rezervisano za druženje sa Veljkom, razmenjivanje ideja.

Pre spavanja uvek nešto čitam.

TETKA SLOBODE MIĆALOVIĆ

VERICA Rakočević je tetka naših poznatih glumica Slobode i Dragane Mićalović. Kaže da je veoma ponosna na njih dve, kao i na njihovu sestru Mirjanu, te da joj je žao što im obaveze ne ostavljaju mnogo vremena za druženje.

- To su divne mlade žene kojima su moj brat Dragan i njegova supruga pružili bezgraničnu ljubav, pokazali im put na kome su postale ovo što su danas - lepe, obrazovane i uspešne žene. Nažalost, i one i ja smo okupirane svojim poslovima i porodicama, tako da nemamo mnogo vremena za druženje.

Davno je, kaže, prošla fazu bacanja novca na skupe kreme, gde je "pakovanje uglavnom skuplje od proizvoda". Za njen izgled na kojem joj mogu pozavideti i mnogo mlađe žene, zaslužni su prirodni proizvodi.

- Trudim se da proizvodim sve iz prirode, od tonika sa pirinčanom vodom, ulja divlje ruže i piling od sode bikarbone - kaže proslavljena dizajnerka. - Prija mi japanska kozmetika koja je organska i povremeno je koristim. Svakodnevno nanosim maske za lice, a telo negujem kokosovim uljem i "bioterm" mlekom.

Put modnog kreatora u Srbiji nikad nije bio lak. Ipak, za razliku od njenih početaka, naša sagovornica smatra da se danas ide kraćim i lakšim putem, koje diktira savremena tehnologija.

- Vreme društvenih mreža, brze komunikacije donelo je neka nova pravila, nove načine postizanje uspeha. I po iskustvu i shvatanju ja sam "stara škola". Za svaki ozbiljan uspeh potrebno je vreme, veliki trud i rad. Jedino se tako može ostaviti trag, a to je za mene važnije od brda para koje se zarade trenutno. Tad živite kao vilin konjic, toliko vam traje karijera. Profesionalno, moj najveći uspeh je trajanje, a privatno porodica.

KREATIVNI KARANTIN

TOKOM prošlogodišnjeg vanrednog stanja i zabrane kretanja, Verica i Veljko provodili su dane na Avali. Radili su u dvorištu a telefonom se čuli sa porodicom i prijateljima.

- Uspela sam da se hitno reorganizujem, napustim iznajmljeni atelje u gradu i postavim ga na placu pored kuće. Bila sam puna kreativnog naboja, zato što me problem inspiriše i daje pogonsko gorivo, pa je tako nastala kolekcija "Kiseonik" prikazana u septembru.

Na pitanje da li Srpkinje imaju stila ili sve više kopiramo jedni druge, Verica Rakočević kaže da imamo najlepše žene na svetu, ali da su mnoge mlađe dame upropašćene modelima identifikacije.

- Žene srednjih godina sa stavom uglavnom imaju izgrađen sistem vrednosti i stil koji je za pohvalu. Kopiranje i manjak originalnosti je globalna pojava, pa ni mi nismo izuzetak. Na tu kategoriju ne obraćam pažnju, niti su te žene predmet mog kreativnog rada, njima se ne obraćam svojom modom.

Pripremila je novu kolekciju za leto, a već pravi skice za reviju u septembru koja će biti prikazana u hotelu "Hajat". Takođe, skicira i organizuje fabriku za uniforme jedne velike firme. Ipak, jedva čeka leto da sa suprugom Veljkom ode u Grčku na odmor kamperom, te da letovanje provedu u svojoj putujućoj kući na ostrvu Iž.

- Beg u prirodu je, u mom slučaju, vraćanje sebi. Decenijama sam živela u samom centru grada, u prekrasnom stanu. Sada, kad prođem pored te zgrade, okrenem glavu na drugu stranu. Verovali ili ne, svoj mir i lepotu prirode na Avali ne bih menjala za najskuplji penthaus u gradu. Veljko i ja od prvog dana provodimo 24 časa zajedno, a odlazak u prirodu je doprineo tome da kvalitetnije živimo i oplemenimo naš odnos bogatijim sadržajima, inspirisani lepotom koja nas okružuje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri