ISTORIJSKI DODATAK - MORBIDNI PLAN ZA UNIŠTENJE SRBA: Projekat Pavelića skovan u Sijeni uz pomoć suflera iz Vatikana i Musolinijevog štaba

Slobodan Kljakić

27. 04. 2021. u 17:14

MIHAILO STANIŠIĆ je u "Srbocidu" izneo otkriće o Pavelićevom genocidnom planu, skovanom u Sijeni, pri čemu je ustaškom vođi, njegovim suflerima i podstrekačima u emigraciji, kao svojevrsni orijentir, poslužilo višegodišnje izučavanje i ugledanje na genocid koji je nad Jermenima počinjen u Prvom svetskom ratu u Turskoj.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - МОРБИДНИ ПЛАН ЗА УНИШТЕЊЕ СРБА: Пројекат Павелића скован у Сијени уз помоћ суфлера из Ватикана и Мусолинијевог штаба

Arhiva

Tek 1975. godine, jedan od čelnika Hrvatske seljačke strane, oslonac u izbegličkoj vladi u Londonu, desna ruka dr Vlatka Mačeka, Ulija Jukić objavio je u svojoj knjizi svu monstruoznost Pavelićevog projekta: i on i njegov kasniji srbožderski ministar Dido Kvaternik, planirali su da "klanje Srba provedu pa makar propala NDH", samo zato, piše Jukić, "da se ne bi mogla više nikada obnoviti zajednička država Hrvata i Srba".

Na osnovu toga, dr Stanišić izvlači ovaj zaključak: "Posredi je sprovođenje bitne odrednice ideologije genocida nad Srbima - da se zauvek spreči obnavljanje Jugoslavije".

I onda upoznaje javnost, u stvari čitaoce njegove malotiražne knjige "Srbocid", da je Ante Pavelić, iz Italije, preko posrednika, upoznao sa svojim planom Vlatka Mačeka, tada potpredsednika jugoslovenske kraljevske Vlade. Mačeku je plan "pokazan" ali o tome nije obavestio nikoga, osim nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca, uz ogradu da je to "bezbožni plan, zbog koga apeluje da Stepinac utiče na Pavelića".

RAZLOZI ZBOG KOJIH Maček nije o tome planu obavestio nikoga u jugoslovenskoj vladi, kao ni predstavnike Srba u Hrvatskoj, možda se mogu dokučiti iz onoga što se dogodilo 31. marta 1941. godine u Zagrebu.

Tog dana šezdesetak narodnih poslanika HSS, na inicijativu dr Vlatka Mačeka, vođeni njegovim kalkulacijama, održali su zajedničku konferenciju sa ustašama u prostorijama Gospodarske sloge u Zagrebu. Ustaše su predstavljali prvaci u zemlji.

Arhiva

U REZOLUCIJI donetoj na ovoj konferenciji, iako je održana 31. marta, pre napada na još uvek postojeću Kraljevinu Jugoslaviju, navedeno je sledeće:

I Jugoslavija je prestala da postoji.

Stvara se slobodna Hrvatska država u svojim istorijskim i etnografskim granicama, uključujući tu Prekomurje, Međumurje, Slavoniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatski dio Vojvodine.

II Do donošenja ustava (odnosno zakona državne vlasti) izvršnu i zakonodavnu vlast vršiće nova hrvatska nacionalna vlada sa sjedištem u Zagrebu.

III Dostavljajući ovu odluku vladi Rajha, hrvatski predstavnici mole vladu Rajha da izdejstvuje priznanje hrvatske države od strane sila Osovine.

IV Radi obezbjeđenja samostalnosti i nezavisnosti novostvorene hrvatske države predstavnici hrvatskog naroda, u ime čitavog hrvatskog naroda, mole vladu Rajha za neposrednu zaštitu i pomoć."

Ovi stavovi bili su vrlo dobro poznati vođama Trećeg rajha koji su zbog toga 3. aprila poslali u Zagreb dr Edmunda Vezenmajera, specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova Joahima fon Ribentropa, ličnost koju su, po njegovom sopstvenom tvrđenju, "slali uvak tamo gde je bilo vruće". Proglašenje NDH 10. aprila 1941. organizovao je upravo Vezenmajer, koji je odmah po dolasku u Zagreb imao pregovore o stvaranju nezavisne Hrvatske s prvacima HSS i Slavkom Kvaternikom, vođom ustaša u Zagrebu. Kada je nemačka 14. oklopna divizija ušla u Zagreb, istoga dana, u ime ustaškog vođe Ante Pavelića, preko Radio Zagreba je Slavko Kvaternik proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku. Odmah zatim pročitana je preko radija i izjava Vlatka Mačeka, vođe najjače političke stranke u Hrvatskoj, Hrvatske seljačke stranke (HSS), koji je pozvao "sav hrvatski narod da se novoj vlasti pokorava". Pozivom koji je uputio, Maček je tražio od svih pripadnika njegove stranke, koji su radili u dotadašnjem državnom aparatu Kraljevine Jugoslavije da "iskreno surađuju s novom vladom" - ustaškom.

EDMUND VEZERMAJER, po dolasku u Zagreb 3. aprila, očigledno nije imao težak zadatak. On jeste organizovao proglašenje NDH, ali je stigao na teren koji su pripremile vodeće političke ličnosti Banovine Hrvatske, zajedno s ustaškim perjanicama koje nisu bile u emigraciji.

Očigledno je da su pretpostavke za proglašenje NDH izgrađene ranije, kroz razvijanje i snaženje državno-političke ideje o formiranju nezavisne hrvatske države, kao i u klerikalnoj politici Vatikana i nastojanju Rimske kurije da Jugoslavija kao državna zajednica južnoslovenskih naroda bude razbijena.

Između 1941. i 1945. godine i ustašama i katoličkim sveštenicima bilo je izrazito stalo do toga da dokazuju kako je NDH oličenje načela katoličke moralke. Zahvaljujući tome, ostali su tragovi koji potvrđuju nesumnjiv, izvorno katolički, ali i klerikalni karakter NDH.

Tako su Nezavisnu Državu Hrvatsku već 8. aprila - pominjem ovaj manje poznat podatak - proglasila dvojica katoličkih sveštenika, don Ilija Tomas iz Mostara i don Jure Vrdoljak - Biščević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju