DUPLI MUTANT KORONE JE STIGAO U EVROPU: Koliko je blizu Srbije i da li nam preti opasnost?

Novosti online

24. 04. 2021. u 09:23

NOVI soj korona virusa odgovoran za smrtonosni talas, koji svakoga dana u Indiji odnese po nekoliko hiljada života, stigao je u Evropu, a u narednom periodu postoji rizik da njegovo prisustvo bude otkriveno i u našoj zemlji.

ДУПЛИ МУТАНТ КОРОНЕ ЈЕ СТИГАО У ЕВРОПУ: Колико је близу Србије и да ли нам прети опасност?

Foto: Tanjug/AP Photo

Nova varijacija virusa koja je rasprostranjena u Indiji nedavno je otkrivena u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza, a ranije i u Velikoj Britaniji, gde je potvrđeno 103 nova slučaja. Britanska služba za javno zdravlje je navela da je indijski soj "jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom", pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da posećuju ovu zemlju.

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru. Njegovo prisustvo zabeleženo je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta, u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, a u međuvremenu proširio se na još 21 državu. Detektovan je još i u SAD, Australiji, Izraelu i Singapuru.

Iako još uvek nemaju preciznih podataka o ovom soju, naučnici smatraju da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene kod južnoafričkih i brazilskih "kolega".

Pitanje svih pitanja je da li ovaj soj izaziva težu kliničku sliku u odnosu na one koji su se pojavljivale u prethodom periodu, te da li se brže širi, i najvažnije, da li vakcine koje imamo na raspolaganju deluju kada je u pitanju nova varijacija korona virusa.

A da li uskoro može da stigne u Srbiji?

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da je još rano govoriti o tome kada da li bi i kada ovaj soj mogao da stigne u Srbiju, kao i kakve posledice bi njegovo prisustvo moglo da izazove.

- Trebalo bi sačekati relevantna naučna istraživanja i podatke. I kada se brazilski soj pojavio kao jedan od izdvojenih, trebalo je jedno vreme čekati da ga naučnici ispitaju i vide o čemu se radi. Sada, zahvaljujući toj savremenoj tehnologiji i dijagnostici, onda, maltene, ko god to radi, a malo zemalja to radi u nekom velikom obimu, onda se odmah pojave varijante. Imam utisak da su ovo ipak preliminarni rezultati čije bi konsekvence trebalo sačekati - navodi prof. Kuljić Kapulica.

Ističe da bi u narednom periodu najznačajnije trebalo da bude odrediti kakvi su genetski podaci virusa, te da li je novi soj izazvao neke promene na genomu koje bi mogle da utiču na delotvornost vakcine.

- Ključno je videti da li će ta varijanta uticati na osobine virusa, u smislu da daje težu ili lakšu kliničku sliku. Kakvi su mu genetski podaci, gde se nalaze promene u genomu virusa, da li je to neko ključno mesto, da li ga vakcina hvata ili ne hvata - navodi izvor.

Dodaje da će se novi sojevi tek pojavljivati i da ćemo o njima pričati sve dok virus ne bude u potpunosti zaustavljen.

- Ja sam davno rekla da neće biti kraja ovim varijacijama virusa, biće još sojeva, sa Maldiva, sa drugih mesta, gde god ima turista, dokle god virus ne budemo zaustavili. U budućnosti bi se moglo očekivati da dođe do većih promena, pa da se desi da vakcine budu manje uspešne od ove trenutne, te bi one morale da se koruguju - zaključuje prof. Kuljić Kapulica.

Dr Milanko Šekler rekao je nedavno da je Centar za zarazne bolesti u Americi podelio viruse na mutacije koji nisu zabrinjavajuće, na mutacije koje se samo evidentiraju i na mutacije koje su za zabrinutost.

- Trenutno su sve mutacije za zabrinutost, ali nijedan nije za paniku - rekao je dr Šekler.

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je gotovo sigurno da indijski soj neće biti dramatično opasniji i prenosiviji od drugih mutiranih sojeva koji su se pojavili do sada. Ne bi trebalo da nas čudi, kaže, ukoliko se uskoro pojavi još novih sojeva sličnih indijskom, koji mogu da nastanu u gotovo bilo kojoj zemlji u kojoj ima zaraženih.

- Vrlo slično će se širiti i smrtnost će biti slična. Tu se menja samo jedan antigen. Vakcine će štiti u najvećem procentu, i to je najvažnije. Možemo čak da očekujemo da svaka zemlja ima svoj soj virusa, da ćemo imati australijski, korejski i još mnogo novih sojeva. Ipak, to ne treba da nas plaši, jer to je prirodno. Važno je da tu ne dođe do nekih drastičnih izmena virusa, a to je malo verovatno - rekao je Petrović.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili