PATRIJARH PORFIRIJE OTVORIO IZLOŽBU MUZEJA CRKVENIH STARINA: Svaki izloženi predmet nosi pečat vere (FOTO)

Tanjug

23. 04. 2021. u 23:10

PATRIJARH srpski Porfirije otvorio je večeras izložbu Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške i poručio da svaki izloženi predmet nosi pečat vere.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ МУЗЕЈА ЦРКВЕНИХ СТАРИНА: Сваки изложени предмет носи печат вере (ФОТО)

Foto: Tanjug

- U svakom ovom predmetu, od krsta, panagije, jevanđelja, mitre, odežde postoji pečat vere i to vere u Hrista, ali postoji i pečat dara koji nosi u sebi onaj koji je to stvarao, a dar je nešto što dobijamo od Boga -  rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da je važno da postoji koren koji je jevanđeljska vera, nada i ljubav, da postoji trud i napor da iznedrimo iz sebe vrlinu i da to pretočimo u neki predmet da bismo na polju kulture imali nešto što je ne samo vredno za oči, nego što u sebi nosi pečat jednog vremena i jednog naroda.

- Kada je reč o crkvenim riznicama i muzejima onda oni najbolje svedoče o toj činjenici. Predemti u ovom muzeju jesu i prošlost i sadašnjost, a jesu i budućnost - rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da je doneo mali dar muzeju, odoždu pokojnog patrijarha Irineja.

Vladika niški Arsenije rekao je da izložba i prostor muzeja predstavljaju materijalno i istorijsko svedočanstvo naše hrišćanske prošlosti, pismenosti, umetnosti i kulture.

Naveo je da je Niš, kao važan istorijski grad, predstavljao duhovni i kulturni centar današnje jugositococne Srbije, koji je kroz svoju istoriju često stradao.

Foto: Tanjug

 

- Kulturno istorijsko blago je raznošeno i uništavano, te svaki predmet koji je ovde izložen za nas predstavlja veliko bogatsvo - rekao je vladika niški i naveo da su izloženi predmeti prikupljeni iz brojnih hramova i manastira eparhije niške.

Protođakon Dalibor Midić rekao je da je Muzej crkvenih starina pravoslavne eparhije niške nastao po ideji episkopa niškog Arsenija.

Kaže da je od 2018. do 2020. zahvaljujući odobrenim projektima Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti zaštite kutnog nasleđa, pravoslavna eparhija niška uspela mali prostor koji poseduje u kompleksu dvoršista Saborne crkve u Nišu u Svetosavskom domu uredi i izloži prvu stalnu postavku Muzeja crkvenih starina.

- Ovaj muzej naslednik je nekada Muzeja crkvenih starina pravoslavne eparhije niške koji je postojao i radio od 1960. do 1982. Na ovoj izložbi smo izložili deo kulturno istorijskog blaga koje se nekada čuvalo u tom muzeju, a danas smo rešili da ga prezentujemo široj javnosti - rekao je protokađon Dalibor Midić.

Mađu izloženim predmetima su poklon ruskog cara Nikola Drugog Romanova niškoj Sabornoj crkvi iz 1913. povodom 1.600. godišnjice proslave Milanskog edikta i jevanđelje koje je ruski car Nikolaj Prvi Romanov poklonio manastaru Svetog Romana 1847. godine

Protođakon Dalibor Midić kaže da najstarija knjiga koju Muzej pravoslavne eparhije niške poseduje potiče iz 1592. i vremena imperatora Petra Velikog.

- Tu je i veliki broj ikona, umetničkih slika i bogoslužbenih predmeta. Od umetničkih dela koje poseduju niška eparhija dva važna dela su najvećeg srpskog učenika minhenske slikarske sksole Đorđa Krstića ''Predstava smrti kneza Lazara'' iz 1885. i portret kralja Milana Obrenovića iz 1902. godine -  rekao je on.

Među izloženim predmetima je i jedan rad Steve Todorića, jedan portret Nikole Aleksića, vredne rukopisne knjige, lični predmeti niških mitropolita, episkopa i arhiepiskopa.

- Ovo je jedan deo velikog kulturno istorijskog blaga koje poseduje pravoslavna eparhija niška poseduje i koje je prezentovala široj javnosti - rekao je protođakon Dalibor Midić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)