KAKO RAZLIKOVATI KORONU OD ALERGIJA? Dr Milićević otkrio na kakve simptome kod dece treba obratiti pažnju

Novosti online

22. 04. 2021. u 19:37

PEDIJATAR i alergolog Saša Milićević gostujući danas u Beogradskoj hronici govorio je o britanskom soju korone, o sve većem broju slučajeva infekcije kod dece i kako razlikovati korona virus od alergija čiji period sad nastupa.

КАКО РАЗЛИКОВАТИ КОРОНУ ОД АЛЕРГИЈА? Др Милићевић открио на какве симптоме код деце треба обратити пажњу

Foto: Printskrin

- Novi soj više napada decu, veći broj mlađih pacijenata, ali i dalje su sa blažom kliničkom slikom. Britanski soj na decu deluje kao raniji sojevi na odrasle. Deca imaju dijareju, početak upale pluća. Sada stižu i alergije tako da će to uneti dodatnu zabunu. Ima pacijenata koji ne gube ni miris ni ukus, nemaju temperaturu, dakle ljudi i ne znaju da su bolesni, ali žele da putuju ili su imali neki rizičan kontakt pa dođu kod nas da se testiraju i tako otkriju da su pozitivni. Stiže period alergija, najlakši način za razlikovanje korone od alergije je taj što osobe koje već znaju da su osetljive na nešto, poznaju i simptome, posebno ako su i prošle godine imale iste. Dakle, to je alergija - objasnio je doktor Milićević.

Pedijatar je otkrio i na koje simptome kod dece roditelji treba da obrate pažnju.

- Ako primete da dete ima temperaturu, da kašljuca, ako ga boli glava, da dete dan-dva slabije jede, da je neraspoloženo, to onda treba da bude znak da se malo više obrati pažnja, a pogotovo ako ima epidemiološki znak da je neko u porodici trenutno bolestan od kovida ili da je dete bilo na nekom rođendanu ili negde gde je neko zaražen. Takvo dete ne bi trebalo pustiti ni u školu, ne znači odmah da se radi o kovidu, može da bude neka banalna infekcija, alergija...

- Očigledno da korona još uvek ne jenjava, kao da je malo odlučila da promeni oblik, sad se okrenula ka deci, to se primećuje i po broju novih pacijenata u ambulanti, broju pacijenata koji leže u bolnicama, nažalost primećuje se i prema komplikacijama, pa čak i prema ishodu, imali smo neke čak i tragične ishode. Tako da očigledno, čini mi se smo mi stariji malo stekli imunitet, a deca su osetljivija nego u početku - napomenuo je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije