KANABIS ĆE BITI LEGALIZOVAN: Posle odluke Kancelarije za drogu pri UN, Srbija će menjati zakonsku regulativu, odlučivaće stručnjaci

J. Ž. S.

20. 04. 2021. u 21:43

SRBIJA kao članica Ujedinjenih nacija će ispoštovati odluku Kancelarije UN za drogu i kanabis - UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika. Radimo na tome i nema razloga da ne ispoštujemo tu odluku, rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

КАНАБИС ЋЕ БИТИ ЛЕГАЛИЗОВАН: После одлуке Канцеларије за дрогу при УН, Србија ће мењати законску регулативу, одлучиваће стручњаци

Foto Tanjug

- Već smo ušli u problematiku i kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo - istakao je ministar. - Odluke će doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i molim sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe. Izuzetno je osetljiva tema.

Udruženja Socijalni kanabis klub Beograd i IRKA su uputila državnom vrhu pismo, radi prevazilaženja ozbiljnog pravnog problema nastalog zbog navodne neažurnosti Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance, a posle odluke UN da ukloni kanabis sa liste narkotika.

- Kanabis je od 2. decembra 2020. godine skinut sa Liste narkotika - psihoaktivnih kontrolisanih supstanci (PKS) opasnih po život i zdravlje i stavljen u grupu onih koje se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe. Kako je ta odluka deo Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, ratifikovana u Parlamentu SFRJ, postala je obavezujući deo našeg pravnog sistema - stoji u pismu.

Ukoliko se to ne bi uradilo Srbija može, prema njihovim rečima, da dospe na crnu listu UNODK-a. Zbog toga bi, tvrde udruženja, svim članicama UN bilo naloženo da prestanu da izdaju uvozne ili izvozne dozvole za sve supstance pod kontrolom UNODK-a, a to je većina lekova, sirovina i gotovih proizvoda.

- Naglašavamo da svaki dan odlaganja predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava bolesnih i pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja - stoji u pismu.

ZAHTEV NA SKUPU ISPRED VLADE

SOCIJALNI kanabis klub je, povodom nezvaničnog Svetskog dana kanabisa, pozvao na usvajanje zakona o legalizaciji njegove upotrebe u medicinske svrhe. Predsednik tog udruženja Miloš Simić je na skupu ispred zgrade Vlade Srbije rekao da je više od 35 država dozvolilo ljudima da se leče, od kojih je 18 u potpunosti odobrilo kanabis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)