POTPISAN SPORAZUM O SOCIJALNOM OSIGURANJU: Stižu penzije iz Kvebeka

Novosti online

19. 04. 2021. u 13:26

PENZIJE iz Kvebeka uskoro će početi da stižu u Srbiju pošto je Vlada usvojila predlog zakona o potvrđivanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između dve zemlje. Ovim ugovorom se na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti i zdravstvenog osiguranja.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О СОЦИЈАЛНОМ ОСИГУРАЊУ: Стижу пензије из Квебека

Foto Tanjug

Sporazum je potpisan u junu prošle godine i sada treba da ga ratifikuju skupštine Srbije i Kvebeka, kada će sporazum i zvanično početi da važi, a nakon tri meseca i da se primenjuje.

Naši ljudi u dijaspori, odnosno u pokrajini Kvebek imaće mogućnost da regulišu staž i ostvare pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i na zdravstvenu zaštitu prilikom lečenja i u Kvebeku i u Srbiji.

Srbija sa Kanadom odavno ima potpisanu konvenciju o penzijskom i invalidskom, ali ne i o zdravstvenom osiguranju koja pruža mogućnost našim ljudima koji rade u Kanadi da regulišu pitanje staža i penzije za godine za koje su im tamo uplaćivani doprinosi. Sada je prvi put potpisana konvencija sa Kvebekom koja ima gotovo najviše srpskih radnika.

Trenutno se pregovara sa predstavnicima Tunisa i Azerbejdžana i uskoro može da se očekuje i potpisivanje sporazuma sa ovim državama.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri