PENZIJE ĆE MORATI DA PRATE PLATE: Milan Krkobabić o korekciji "švajcarske formule"

J. Ž. S.

17. 04. 2021. u 20:27

POSTOJE realni izgledi za korekciju "švajcarske formule" za usklađivanje penzija. Uz sugestiju MMF-a da učešće penzija u BDP-u ne pređe 10 odsto, ako i dalje budemo imali snažnu privrednu aktivnost, uz rast produktivnosti i očekivani rast zarada, otvara se prostor za vanredno usklađivanje penzija, rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ МОРАТИ ДА ПРАТЕ ПЛАТЕ: Милан Кркобабић о корекцији швајцарске формуле

Arhiva

On je najavio da će ova partija podržati korekciju "švajcarske formule", pre svega u delu koji se odnosi na usklađivanje prema rastu zarada, i to tako da se sa sadašnjih 50 odsto taj procenat poveća na 60, 70 ili čak 80 procenata, kao što je to u Holandiji.

- Formula, koju su penzioneri Srbije dugo čekali, predstavlja bitan iskorak, jer isključuje arbitrarnost pojedinaca - smatra lider PUPS-a. - Sada znamo pravila po kojima se penzije usklađuju. Računica je veoma jednostavna, zarade rastu 10,6 odsto, a penzije svega 5,9. Jasno je da primanja najstarijih gube trku sa zaradama. Druga slabost je što se primenom "švajcarske formule" stalno povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija. Tako, iznos od 100.000 dinara raste za 5,9 odsto, što je 5.900 dinara, a ako imate poljoprivredni ček od 10.000, rast će biti svega 590 dinara.

PUPS se zalaže za formulu "3P - Penzije Prate Plate", čijom primenom bi se penzije usklađivale isključivo prema rastu zarada u javnom sektoru (rastu plata učitelja, lekara, vojnika...).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo