KIŠA NAM NEĆE DATI MIRA: Poznati meteorolog otkrio šta nas čeka - evo kada će konačno ponovo da otopli

Novosti online

16. 04. 2021. u 10:49

DANAS će biti promenljivo oblačno, relativno hladno, ali uglavnom suvo, navodi meterogolog Marko Čubrilo.

КИША НАМ НЕЋЕ ДАТИ МИРА: Познати метеоролог открио шта нас чека - ево када ће коначно поново да отопли

Foto: A. Stevanović

Meteorolog kaže da sutra sa juga stiže novo pogoršanje uz kišu i planinski sneg.

Kako napominje Čubrilo, do sredine sledeće nedelje biće relativno hladno uz čestu pojavu padavina, a zatim sledi delimična stabilizacija i manje otopljenje.

- Danas tokom dana promenljivo oblačno i relativno hladno ali uglavnom suvo, ipak - ponegde se ne može isključiti pojava prolaznog pljuska i prolaznog snega na planinama, vetar pojačan severozapadni, posle podne u slabljenju.

Dnevni maksimum od +7 do +12 stepeni Celzijusa.

- Sutra ujutro na severu regiona pretežno vedro i hladno ali uglavnom bez mraza. Nad južnim predelima novo naoblačenje koje će se tokom dana širiti ka severu donoseći nižim predelima kišu,a predelima preko 800mnv susnežicu ili sneg, posebno nad severom Crne Gore, jugom Srbije, središnjom BiH, a kasnije uveče i nad Gorskim Kotarom u Hrvatskoj. Vetar u okrenju na severni i severoistočni smer i tokom dana u pojačanju, ali se jaki udari ne očekuju - otkriva Čubrilo.

Dnevni maksimum od samo oko +5 nad jugom Srbije i središnjom BiH do oko +12 na krajnjem severozapadu Hrvatske i severu Vojvodine.

Kako navodi naš meteorolog, od nedelje do srede vremenske prilike nad nama će biti pod uticajem ciklona nad istokom Evrope dok će u njegovom hladnom sektoru sa severa strujati hladan vazduh.

- Preovlađivaće umereno do znatno oblačno i relativno hladno vreme, povremeno uz kišu i pljuskove. Kako modeli još nemaju tačnu putanju tog ciklona raspored i količina padavina u tom periodu dosta veriraju ali mislim da neće opasnosti od poplava neće biti i da će nad većim delom regiona ova kiša biti izuetno korisna i bitna za rezerve dubinske vlage. Najmanje padavina nad središnjim Jadranom i većim delom Hercegovine, i možda na krajnjem severozapadu Hrvatske - kaže Čubrilo.

Oblačno vreme će sprečiti spuštanje noćnih minimuma u negetivne vrednosti, osim na planinama dok će se dnevni maksimumi kretati od +5 do +11 stepeni Celzijusa što je i dalje znatno ispod proseka.

Kako previđa meteorolog, u drugom delu naredne nedelje se oečkuje više sunca uz promenjljivo oblačno vreme i moguću pojavu pljuskova. Jutra će ostati dosta sveža ali će se dnevni maksimumi krajem naredne nedelje kretati od+13 do +19 stepeni Celzijsa, što je već znatno bliže proseku.

- Posle današnjeg manjeg prolepšanja svakako sledi nov period relativno hladnog vremena uz čestu kišu, a planine preko 800 mnv će imati nove snežne padavine. Dugoročno, posle 25.04. stoji signal za postepen ali konstantan porast temperatura vazduha - kaže Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)