ODLAZAK ŽIKE IVKOVIĆA: Koreograf preminuo posle kraće bolesti

S.M.J.

31. 03. 2021. u 14:05

U RADUJEVCU je posle kraće bolesti u 81. godini preminuo Živorad Žika Ivković, koreograf, dugogodišnji umetnički rukovodilac Kulturno umetničkih društava Radujevac i „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, nosilac najviših priznanja u oblasti kulturnog amaterizma.

ОДЛАЗАК ЖИКЕ ИВКОВИЋА: Кореограф преминуо после краће болести

Foto: KUD Mokranjac

Ivković, koji je igračku karijeru započeo u Kulturno umetničkom društvu „Gradimir“ i u našem nacionalnom Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”, misiju čuvanja i popularizacije tradicionalne srpske kulture započeo je dolaskom u Negotinsku krajinu. Radom, harizmom i nesebičnom ljubavlju prema fokloru podučavao je brojne generacije nesebično deleći sa svima svoje ogromno znanje i iskustvo.

Na scenu je postavio desetak koreografija od Igara iz Negotinske krajine, Homolja, Leskovca, Šumadije i drugih koje su folklorni ansambli koje je vodio uspešno prezentovali na gostovanjima u  zemlji i inostranstvu.

Za svoj doprinos u oblasti očuvanja i negovanja tradicionalnih umetnosti nagrađivan je najvišim priznanjima. Dobitnik je Septembarske nagrade opštine Negotin za doprinos u razvoju kulture, Majske nagrade opštine Negotin za rad u amaterizmu, najviših priznanja Saveza amatera Srbije, ali i Plakete KUD “Stevan Mokranjac” i srebrnjaka sa likom Mokranjca za doprinos u očuvanju i unapređenju amaterizma u folklornom stvaralaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!