ČAČANSKI FENIKS JAČI OD BOMBI: Danas se navršavaju tačno 22 godine od nato bombardovanja kompanije "Sloboda"

Vlada Ilić

28. 03. 2021. u 11:00

NA današnji dan, pre 22 godine, tačno u 4.45, Čačak je ostao bez svoje matice. Na vojnu fabriku "Sloboda", koja je tada hranila oko 4.500 porodica, pala je prva NATO bomba, a potom su usledila još četiri vazdušna napada alijanse, sa ukupno 45 projektila koji su preduzeće bukvalno pretvorili u - prah.

ЧАЧАНСКИ ФЕНИКС ЈАЧИ ОД БОМБИ: Данас се навршавају тачно 22 године од нато бомбардовања компаније Слобода

Ruševine posle bombardovanja

Zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih i sopstvenim sredstvima gigant je ponovo stao na noge već u maju iste godine, a danas je ponovo najveći čačanski kolektiv i jedna od vodećih vojnih fabrika u zemlji.

Već posle trećeg napada, fabrika je bila tehnološki uništena. Do kraja bombardovanja potpuno je razoreno ili oštećeno 80 odsto proizvodnog, magacinskog i administrativnog prostora preduzeća i 30 do 50 procenata opreme, alata i materijala. Uništeni su i oštećeni objekti i oprema u Kompaniji "Sloboda", Alatnici i "Sloboda - aparati" AD Čačak. Osim toga, u velikoj meri oštećeni su svi energetski kapaciteti i infrastrukturna mreža svih instalacija u krugu preduzeća.

- Ukupna ratna šteta pričinjena celokupnom preduzeću procenjena je u vrednosti od tadašnjeg 384,1 miliona maraka. Od toga, procenjena vrednost direktne materijalne štete iznosila je 259,6 miliona maraka (materijalna šteta na porušenim građevinskim objektima iznosila je 82,7 miliona maraka, šteta naneta opremi iznosila je 118,8 miliona maraka, a šteta na ostalim sredstvima iznosila je 58,1 milion maraka). Procenjena vrednost indirektne štete (izgubljena dobit) iznosila je 124,5 miliona maraka - rekao nam je Zoran Stefanović, generalni direktor "Slobode".

Bez obzira na strahovita razaranja, Kompanija "Sloboda" je još za vreme bombardovanja uspostavila proces proizvodnje van kruga matičnog preduzeća. Na izdvojenoj lokaciji "Sima Saraga", koja je u međuvremenu pripojena Kompaniji "Sloboda", u maju 1999. godine organizovana je proizvodnja za izradu mehaničkih pozicija.

ZAPOSLENI

PRED NATO agresiju Kompanija "Sloboda" je zapošljavala oko 4.500 radnika. Nakon bombardovanja 1.400 radnika je napustilo preduzeće.

Danas je broj zaposlenih u Kompaniji "Sloboda" 1.649. Na određeno vreme zaposleno je 193 radnika, a na neodređeno vreme 1.456. Preko agencije angažovano je 437 radnika, što ukupno sa zaposlenima na određeno i neodređeno vreme iznosi 2.086.

Samo dva meseca kasnije organizovana je proizvodnja u manje oštećenim objektima u krugu preduzeća i to: na izradi mehaničkih pozicija (na žiromatici i u prototipskoj radionici), a odmah nakon toga osposobljena je i linija za završnu laboraciju. U istom periodu organizovana je proizvodnja alata i izrada sanduka za pakovanje. Krajem septembra i početkom oktobra 1999. godine osposobljen je još jedan pogon za izradu mehaničkih pozicija rezanjem, a u decembru iste godine u krugu Kompanije organizovana je prva proizvodnja u obnovljenim pogonima za proizvodnju štednjaka.

- Po završetku ratnih dejstava, odmah je napravljen plan povratka proizvodnih procesa na matičnu lokaciju i plan obnove. U martu 2000. godine počela je proizvodnja delova obrade deformacijom i njihova zaštita na matičnoj lokaciji Jezdina. Do kraja te godine ponovo je uspostavljen kompletan tehnološki proces u preduzeću, uključujući i zavisno preduzeće "Sloboda - aparati". Tokom te godine, u matičnom delu preduzeća je sanirano, osposobljeno za upotrebu i aktivirano više od 70 odsto proizvodnog kapaciteta - kazao nam je Stefanović. - Godinama nakon NATO bombardovanja, sopstvenim radom, entuzijazmom zaposlenih i ulaganjima uspeli smo da osposobimo sve proizvodne kapacitete uništene NATO bombardovanjem. Obnovu fabrike i ponovno pokretanje proizvodnje finansirali smo iz sopstvenih sredstava i kredita banaka.

Od 2015. godine Kompanija je osposobila sve proizvodne kapacitete, krenula sa radovnom proizvodnjom, uvećala kapacitete i poslovala sa dobitkom (bez izgubljene dobiti). "Čačanski feniks" uspeo je da se vrati na staze stare slave, "Sloboda" skoro 90 odsto svojih proizvoda plasira na strano tržište, i to za tradicionalne kupce sa Bliskog istoka, Jugoistočne Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike, Evrope i države bivšeg Sovjetskog Saveza.

POMEN POLICAJCIMA

Predstavnici Opštine Lajkovac i Policijske stanice položili su cveće na spomen-obeležje ispred Gradske biblioteke policajcima Dušanu Trifunoviću iz ove varošice i Milanu Pavloviću iz obližnjeg sela Bajevca, koji su poginuli na Kosovu, na početku NATO agresije na Srbiju 1999. godine. Kada su nastradali u okolini Srbice, u borbi protiv albanskih terorista, Trifunović je imao 23, a Pavlović 29 godina.

- Svake godine malim gestom pažnje sećamo se naših sugrađana koji su dali život braneći Srbiju od NATO agresije - rekao je Živković. - Trudićemo se i ubuduće da se ovakve stvari ne zaborave. (B. P.)

- Investicionim ulaganjima u prethodnim godinama unapredili smo poslovanje, povećali kapacitet, smanjili troškove u procesu proizvodnje, povećali konkurentnost na tržištu i poboljšali uslove rada. Kompanija je izradila Plan investicionih projekata za period 2020-2024. godine u iznosu od 36 miliona evra. Cilj projekta je proširenje i optimizacija postojećih kapaciteta za proizvodnju municije srednjih i velikih kalibara. Ovim planom značajna investiciona ulaganja planirana su u osavremenjavanje proizvodnje i povećanje stepena pezbednosti i zdravlja na radu. Uvođenjem novih tehnologija, optimizacijom proizvodnje i sprovođenjem mera štednje na svim nivoima povećala bi se produktivnost i rentabilnost, a time i rezultati poslovanja Kompanije - naglasio je Stefanović.

Kao i mnogi privredni subjekti koji su uzdrmani pandemijom kovida 19, tako su se i fabrike u okviru Grupacije odbrambene industrije Srbije našle u teškoj situaciji. Vanredne okolnosti, izazvane pandemijom, zahtevale su i vanredne mere u organizaciji poslovanja.

- Planom poslovanja za 2021. godinu, kojim su obuhvaćeni ugovori na stranom i domaćem tržištu, predviđena je realizacija već započetih i planiranih novih poslovnih aktivnosti uz maksimalnu iskorišćenost kapaciteta. Konstantno radimo na obezbeđivanju novih ugovora. Očekujemo da do kraja godine bude zaključeno nekoliko novih ugovora koji bi obezbedili punu uposlenost kapaciteta. Osvajanje i primena novih produktivnijih i bezbednijih tehnologija i tehnoloških linija primarni je cilj razvoja naše fabrike u narednom periodu - zaključio je prvi čovek čačanske vojne fabrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna