23 NAPADA NA NOVINARE ZA DVA MESECA: Održana Vladina Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara

V. C. S.

26. 03. 2021. u 18:49

ZA prva dva meseca tužilaštvo je formiralo 23 predmeta vezana za ugoržavanje bezbednosti novinara, 12 u januaru i 11 u februaru, izjavio je predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković na redovnom mesečnom sastanku Vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

23 НАПАДА НА НОВИНАРЕ ЗА ДВА МЕСЕЦА: Одржана Владина Радна група за безбедност и заштиту новинара

Foto: Tanjug

Tema sastanka bile su dosadašnje aktivnosti koje je sprovela Radna i dalji rad, budući da je ovo telo sredinom februara napustio deo medijskih i novinarskih udruženja.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je Radna grupa u kratkom roku napravila određene pomake, a izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni u prioritetne grupe za vakcinaciju, s obzirom na posao koji rade. Startovao je i SOS telefon za novinare koji imaju indicija da im je ugrožena bezbednost, a razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana, a koja će sadržiti sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Premijerka je istakla i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, koja bi trebalo da pomogne oko potencijalnih izmena Krivičnog zakonika vezanih za zaštitu novinara. U planu je i sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom u vezi sa slučajevima napada na izveštače i reportere.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku – UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS) istakli su neophodnost da ovo telo nastavi rad sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije. Shodno tome, premijerka Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i učesnici sastanka pozvali su još Asocijaciju medija, Acocijaciju onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres da se vrate u Radnu grupu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije OEBS, Delegacije EU, Ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer. Sledeći sastanak zakazan je za 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri