"NJEGOV PUT JE PUT HRISTA" Ovako je vladika Atanasije govorio kraj odra mitropolita Amfilohija - "Neka mu je blažen put Svetih Petrovića"

Novosti onlajn

04. 03. 2021. u 20:13

ЊЕГОВ ПУТ ЈЕ ПУТ ХРИСТА Овако је владика Атанасије говорио крај одра митрополита Амфилохија - Нека му је блажен пут Светих Петровића

Foto: Printskrin/tviter/@nikolazstankovi

KAKO je za "Novosti" potvrđeno iz trebinjske bolnice umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić preminuo je posle teške borbe sa korona virusom, danas u 18 i 50.

Umirovljeni episkop Atanasije održao je potresnu besedu kraj odra mitropolita Amfilohija.

- NJegov put je put Hrista. Posetio sam Mitropolita u bolnici. Tražio je da ga ispovedim - počeo je svoju besedu vladika Atanasije kraj odra mitropolita Amfilohija.

- I ja sam se njemu ispovedio. I, orodili smo se - kazao je umirovljeni vladika Atanasije u kratkoj besedi nad odrom Amfilohija.

- On je bio spreman na ovaj put, na put Hrista kojim je hodio, služeći i žrtvujući se za narod.                                          

Vladika Atanasije podsetio je na njihovo drugovanje i od detinjasta, kasnije i monahovanje, kako je kazao "radi otvorenog srca našega i uma našega".

- Doneo sam mu, sinoć, pisma koje je razmenjivao sa ocem Justinom, položio sam u kovčeg da ih čita gore.

Vladika Atanasije je još podsetio da je Mitropolit bio intelektualac, ali se u tome nije uzdizao, sledio je i razumevao običnog čoveka i uvek imao vremena da sasluša i pomogne.

Posebno je u besedi istakao koliko je, tokom njegovog trajanja, u vrhu Mitropolije crnogorsko-primorske vratio svetlo obnove odavno ugašenim manastirima.

Podsetio je da su zahvaljujući njegovoj upornosti oživeli i manastiri u Slavonsko-pakračkoj eparhiji.

- Neka mu je blažen put Svetih Petrovića i mučenika od Kosova i Lovćena. I cele Vaseljene - završio j tada vladika Atanasije.

Podsetimo, kako je vladika Dimitrije saopštio vernicima u trebinjskom Sabornom hramu, umirovljeni episkop Atanasije biće sahranjen u manastiru Tvrdoš.

Kako je objavljeno na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovarčke, detalji oko sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)