BEĆKOVIĆ POZVAO SANU DA SE IZJASNI O KOSOVU: Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav o najvažnijem pitanju Srbije

Novosti online

24. 02. 2021. u 10:12

AKADEMIK Matija Bećković objavio je video-poruku u kojoj kaže da Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti svoj stav o najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji.

БЕЋКОВИЋ ПОЗВАО САНУ ДА СЕ ИЗЈАСНИ О КОСОВУ: Српска академија наука и уметности треба да саопшти свој став о најважнијем питању Србије

Foto V. Danilov

Poziv Akademiji da se izjasni o Kosovu reakcija je Bećkovića na nedavne izjave predsednika SANU Vladimira Kostića i polemike u javnosti oko toga, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Kostić je još pre šest godina izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer „ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije“. On je sa istim stavom izlazio u javnost više puta posle toga što je bilo povod za brojne rasprave i osude u javnosti koje su kulminirale i protestom.

Poruku akademika Bećkovića prenosimo u celosti:

„Udruženju jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti

Poštovane kolege.

Pridružujem se akademicima Piperu, Tešiću i Danojliću.

Ono što ja mislim o Kosovu i Metohiji svima je poznato i to neću ponavljati.

Ono što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično.

U svakom slučaju, to mišljenje je izašlo u javnosti na protivljenja i odobravanja, izazvalo je polemike i peticije. Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji Srpske akademije nauka i umetnosti. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu i Metohiji, tom najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije.

Da bismo bili načisto neophodno je da se Srpska akademija nauka i umetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času onljan i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili.

Ako to ne učini Srpska akademija nauka i umetnosti, Odeljenje jezika i književnosti ne bi smelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora.

S poštovanjem

Matija Bećković“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju