MOĆNE REČI PATRIJARHA PORFIRIJA O KOSOVU: "To za nas nije mit, već zavet i duhovni Jerusalim"

Novosti online

19. 02. 2021. u 13:23

МОЋНЕ РЕЧИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА О КОСОВУ: То за нас није мит, већ завет и духовни Јерусалим

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić/AP Photo/Darko Vojinović

NAKON ustoličenja novi patrijarh srpski Porfirije je održao nadahnutu besedu, rekavši da Kosovo i Metohija za Srbe nije mit, već nit koja nas kao pupčana vrpca povezuje sa našom kolevkom i suštinom našeg identiteta.

- Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. KiM za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zaavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost - naglasio je Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

- Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije, peva naše današnje mlado pokolenje - rekao je poglavar SPC.

Patrijarh je rekao da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i na našem Kosovu ima mesta za sve.

- U srce može i treba da stane svako - poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana, gde je i on sam položio svoje prve monaske zavete, zatim lepota Gračanice, Deviča, Peće patrijaršije i druge svetinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)