ZAŠTO JE PATRIJARH NOSIO ZELENU ODEŽDU? Iza svega se krije duboka simbolika, danas je dobio tri posebne relikvije (FOTO)

Novosti online

19. 02. 2021. u 13:04

PATRIJARH srpski Porfirije, koji je juče izabran na sednici Sinoda SPC, danas je ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu. Jedan od centralnih delova ceremonije ustoličenja je preuzimanje panakamilavke, žezla i panagije.

ЗАШТО ЈЕ ПАТРИЈАРХ НОСИО ЗЕЛЕНУ ОДЕЖДУ? Иза свега се крије дубока симболика, данас је добио три посебне реликвије (ФОТО)

Foto: SPC

Žezlo ili skiptar je još od antičkih vremena jedan od simbola vlasti, i često je i bukvalno "predstavljalo" vladara u njegovom odsustvu. 

Tokom obreda ustoličenja patrijarhu je po ustaljenoj tradiciji uručena jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije.

Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se pun vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

Tokom prenosa ceremonije ustoličenja na javnom servisu stiglo je i objašnjenje zašto je patrijarh juče nosio zelenu odoru.

Naime, ta boja je simbol patrijarha još od srednjeg veka, i označava ugled službe patrijarha i njegovo dostojanstvo.

Sam patrijarh će u drugim prilikama, kako postoji praksa, u našoj crkvi koristiti mogućnost da se ta boja koristi kao prepoznatljiva boja njegovog potpisa, koji će stavljati na dokumente i potpisivati se drugim povodima, na liturgijskim knjigama i onda kada za to postoji potreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!