„JOŠ PAMTIM SVAKI DETALJ, MIRIS DIMA, TELA POGINULIH I RANJENIH“ - U Lapljem selu održan pomen žrtvama napada na autobus Niš ekspresa

D. Zečević

16. 02. 2021. u 13:54

U CRKVI Svete Petke u Lapljem selu i lokalnom groblju služen je parastos žrtvama iz autobusa Niš ekspresa u Livadicama kod Podujeva koji je miniran 16. februara 2001 godine.

„ЈОШ ПАМТИМ СВАКИ ДЕТАЉ, МИРИС ДИМА, ТЕЛА ПОГИНУЛИХ И РАЊЕНИХ“ - У Лапљем селу одржан помен жртвама напада на аутобус Ниш експреса

Foto: D. Z.

U ovom napadu koji se odigrao na manje od 500 metara od punkta KFOR-a poginulo je 12 putika, a njih 43 teško je povređeno. Za ovaj zločin, jedan od težih po dolasku međunarodne zajednice na KiM, niko nije odgovarao.


-Možda je lakše zaboraviti ali se ja ne trudim da to uopšte zaboravim. I dalje pamtim svaki detalj, miris dima, asfalta ...tela poginulih i ranjenih...To je nešto što se ne zaboravlja a pogotovu kada vam nastrada neko od najdražih –rekla je Jelena Dragović Stojanović na parastosu na groblju u Lapljem selu, pored spomenika sestre Mirjane, koja je nastradala  u miniranju autobusa.

Mirjana je bila student i vraćala se iz Niša sa sestrom Jelenom, koja je bila teško povređena, kod svojih u Laplje selo. I Jelena kao i ostali preživeli putnici sa ranama koje i dalje imaju na duši ponavljaju da nikada neće zaboraviti tragediju za koju niko nije odgovarao. Tvrde da je odgovornost na međunarodnoj zajednici, jer Albanci to, kako ističu, nikada neće priznati.

U ovom napadu poginuli su  Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić, a najmlaža žrtva ovog terorističkog napada bio je dvogodišnji Danilo Cokić.



Za ovaj zločin niko nije odgovarao jer iako je u prvostepenom postupku osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenogz za masakr nad raseljneim licima koji su krenuli na Kosmet. Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije.

-Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UČK, kojoj smo prethodnih meseci svedočili-navodi Kancelarija za KiM u čijem se saopštenju ukazuje da ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na KiM, koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

-Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe- navodi Kancelarija za KiM  i dodaje da Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine.
 

"NEMA PRAVDE ZA SRBE NA KIM"


Parastosu u Lapljem selu posle kojeg je održan poetski čas prisustvovali su i Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica i Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa Prištine. Popović je tom prilikom rekao da za Srbe na Kosovu nema pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina