NOVI PREDMET ZA SRPSKE SREDNJOŠKOLCE: Evo kako će se držati časovi Osnova sistema odbrane Republike Srbije

Novosti online

10. 02. 2021. u 17:49

NOVITET u srpskim srednjim školama biće časovi koji počinju intoniranjem himne Republike Srbije, a đaci uče sve o funkcionisanju vojske kroz predmet koji se zove "Osnove sistema odbrane Republike Srbije".

НОВИ ПРЕДМЕТ ЗА СРПСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Ево како ће се држати часови Основа система одбране Републике Србије

Đaci na nastavi

Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje nastavu za fakultativni predmet "Osnove sistema odbrane Republike Srbije", koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola. 

O značaju programskih tema koje taj nastavni predmet obuhvata, ciljevima uvođenja u nastavni program i novitetima nastave na daljinu za TV Pink su govorili savetnica potpredsednika Vlade i ministra odbrane Dunja Simić i potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Cilj je učenike završnih razreda srednje škole naučiti o osnovnim stvarima o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana, ali ne samo to, već i važnim stvarima koje se tiču tradicije i istorije naše vojske. Ministar Stefanović je naglasio prilikom posete Vojnoj akademiji, kada je prisustvovao snimanju časova na daljinu, da je ovo nešto što će vratiti jedinstvo vojske i naroda, u tom smislu da će naši mladi ponovo steći neka najosnovnija znanja po pitanju vojske - podsetila je Simić.

Simić je rekla da će časovi posvećeni odbrani zemlje počinjati intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom

Nastava je fakultativnog tipa. Održava se na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, gde je 10 tema obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična. 

Ministarstvo odbrane pripremilo je celokupne materijale za izvođenje ove nastave i ponudilo stručnu pomoć za izvođenje nastave. 

Krsmanović naglašava da je ovaj predmet važan za učenike završnih razreda srednjih škola, jer oni kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, postanu profesionalni vojnici ili se odluče za služenje vojnog roka.

Noviteti u nastavi

Kada je reč o novitetima u nastavi, Dunja Simić je istakla snimanje nastavnih filmova, kao vid podrške u sprovođenju nastave na daljinu.

- Ono što je izazov ove godine i što je bio prošle školske godine, je epidemiološka situacija koja je trenutno nepovoljna, u smislu da ne možemo uvek ući u učionicu i biti prisutni na času. I ove godine smo ponudili tu vrstu pomoći, da sačinimo nastavne filmove u trajanju od oko 25 minuta, koji će uz veliku podršku Ministarstva prosvete biti distribuirani svim školama u Srbiji. Na taj način, imaćemo još jedno nastavno sredstvo, pored prezentacije i naših vojnih starešina u uniformi koji su išli kao pomoć, kao dodatnu ispomoć u izvođenju ove važne nastave - rekla je Simić.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nnataša

10.02.2021. 19:37

Pa to smo imali kao opšte narodna odbrana u srednjoj, pa što ukinuše.Domaćinstvo u osnovnoj i to ukinuše, možda bi trebalo da im uvedemo rijaliti kao redovan.....

Koja glupost

10.02.2021. 20:48

Ta nebuloza od predavanja neće nikom ni približno spasiti život u slučaju bilo kakve vanredne ili ratne situacije, niti će pomoći ljudima u nevolji u slučaju poplava, zemljotresa,.... Uvedite redovno služenje vojnog roka, bar 4-5 meseci, i imaćemo bezbednu zemlju, zdrave (psihički i fizički) mlade naraštaje. Ako nastavite ovako, za 10-tak godina neće postojati ni rezervni sastav vojske, i šta ćemo tada?!