OPASNOST KOJA PRETI NAKON KORONE: Zabrinjavajući podaci sa Oksforda - svaka osma osoba koja je preležala kovid može imati psihičke smetnje

Novosti onlajn

10. 02. 2021. u 16:02

SVAKA osma osoba koja je preležala virus korona u riziku je da oboli od neke psihijatrijske ili neurološke bolesti u roku od šest meseci od zaražavanja, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Oksford, prenosi Gardijan.

ОПАСНОСТ КОЈА ПРЕТИ НАКОН КОРОНЕ: Забрињавајући подаци са Оксфорда - свака осма особа која је прележала ковид може имати психичке сметње

Novosti

Ovo istraživanje sugeriše da kovid 19 može imati uticaja na mozak i centralni nervni sistem, a pregledano je 236.379 zdravstvenih kartona hospitalizovanih i nehospitalizovanih pacijenata u Americi s potvrđenom dijagnozom kovida.

Analiza, koja je uzela u obzir i faktore rizika kao što su starost, pol, rasa, osnovni fizički i mentalni uslovi i socijalno-ekonomska uskraćenost, otkrila je da je učestalost neuroloških ili psihijatrijskih stanja nakon kovida u roku od šest meseci bila 33,6 odsto!

- Otkriveno je da je većina dijagnoza češća nakon kovida nego nakon gripa ili drugih respiratornih infekcija, a uključuju: moždani udar, akutno krvarenje unutar lobanje ili mozga, demenciju i psihotične poremećaje. Jednom od devet pacijenata takođe je dijagnostikovana depresija ili moždani udar, uprkos tome što nije bio hospitalizovan s koronom, što je bilo iznenađujuće - rekao je autor istraživanja dr Mak Takuet sa Odseka za psihijatriju Univerziteta Oksford.

Psihijatar dr Ivica Mladenović kazao je da se u potpunosti slaže s kolegama sa Oksforda, kao i da je ovo očekivano.

- U psihijatrijskom smislu sada smo na vrhu ledenog brega, jer imamo trenutno enormno stresogenu situaciju u kojoj organizam, kako bi se odbranio, luči hormone koji nam daju snagu da preživimo stres. Ovo s koronom već vrlo dugo traje i problem nastaje kad stresogena situacija prođe, odbrambeni hormoni naglo padaju i dolazi do bumerang efekta. Očekujem da će se sve više javljati pacijenti s mentalnim poremećajima izazvanim stresom, pre svega depresijom, ali i kratkim fitiljem, implusivnim reakcijama, s problemima u porodici, pa i begom u psihoaktivne supstance. Sve ono što se gomilalo mesecima, plus ekonomski ili egzistencijalni problemi, nažalost, doći će na naplatu - objasnio je dr Mladenović.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)