JELENA MILIĆ PRIMILA RUSKU VAKCINU: Evo zašto se direktorka CEAS opredelila za Sputnjik V

Novosti online

04. 02. 2021. u 14:43

DIREKTORKA CEAS Jelena Milić primila je danas rusku vakcinu Sputnjik V.

ЈЕЛЕНА МИЛИЋ ПРИМИЛА РУСКУ ВАКЦИНУ: Ево зашто се директорка ЦЕАС определила за Спутњик V

Foto: Jelena Milić

-Dragi građani Srbije, danas sam primila prvu dozu ruske vakcine Sputnik V (Gam-COVID-Vac). Upućujem iskrene čestitke svim nadležnim organima Republike Srbije (RS) na odlično organizovanom procesu vakcinacije, e-upravi od zakazivanja do registracije zarad poziva na revakcinaciju, i ljubaznim medicinskim radnicima i timovima koji obavljaju važne druge poslove u ovom procesu. Strateška odluka naše države da još pre par godina krene u proces digitalizacije, pokazuje upravo sada tokom organizacije procesa vakcinacije, koliko je bila značajna i dobro realizovana – navedeno je u saopštenju Jelene Milić.

-Naravno, iskrena zahvalnost i divljenje svim medicinskim i drugim radnicima koji se bespoštedno bore od početka izbijanja pandemije. I zbog njih apelujem da, iako se vakcinacija dobro i kontinuirano odvija, svi nastavimo da se držimo svih propisanih epidemioloških mera koje preporuči Krizni štab, jer bitka još nije gotova i šteta bi bilo ugroziti ovolike do sada uložene napore svih, zarad još malo strpljenja i odgovornosti-dodaje Milić.

Foto: Jelena Milić

 

-Za Sputnjik vakcinu sam se opredelila iz više razloga. Ugledni svetski časopisi objavili su da Sputnikova vakcina ima sve kvalitete kao i druge vakcine u opticaju, ali i prednosti  koje druge nemaju. Velika zahvalnost ruskim naučnicima. Iskreno se nadam da će proces proizvodnje vakcine Sputnik V uskoro početi i u Srbiji. Ipak ključni motiv izbora vakcine Sputnik V je da  iskažem poverenje u relevantne institucije RS, a pre svega Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja je odobrila njenu upotrebu, kao što je odobrila i upotrebu ostalih vakcina protiv virusa Covid-19 koji su na raspolaganju našim građanima i da ih ohrabrim i pozovem da se i sami vakcinišu. Ta Agencija odobrila je i MMR vakcine koje su korištene protiv epidemije malih boginja pre par godina – saopštila je Milić.

-Posebno naglašavamo  da je opasno zarad ličnih ciljeva bez osnova diskreditovati relevantne lokalne i međunarodne agencije i tela zadužene za javno zdravlje poput naše Agencije ili Svetske zdravstvene organizacije (SZO), krijući podatke ili šireći teorije zavere da su pod nečijim posebnim uticajem ili pritiskom. Takve neodgovorne akcije mogu imati nesagledive posledice. Država Srbija, njeno državno rukovodstvo i građani Srbije pokazali su odličnu organizovanost, samoorganizovanost i veliku  humanosti pre par godina kad smo intenzivno bili pogođeni migrantskom i  izbegličkom  krizom. Isto je i tokom pandemije Covid-19. Šta bi jesenas bilo sa velikim brojem pacijenata u novoizgrađenim Covid bolnicama i sa našim sistemom javnog zdravlja da se državno rukovodstvo nije odmah uključilo u globalno bespoštednu borbu za nabavku respiratora i druge opreme! Ne zaboravimo pritiske i kritike koje su im tada dolazile iz EU i drugih centara  zbog nabavke i dovijanja te opreme iz Kine zahvaljujući dobrim odnosima građenim sa Kinom. To je  pre svega bila odluka da se što brže i bolje zaštiti što veći broj građana Srbije i naš zdravstveni sistem i to u trenutku kad i nije bilo drugog izbora – navodi direktorka CEAS.  

-Građani Srbije su iz istih razloga i zahvaljujući bespoštednoj borbi našeg rukovodstva, tokom koje je preuzelo i dosta rizika za koje verovatno ni ne znamo, sada u prilici da se intenzivno vakcinišu i to različitim vrstama vakcina. Država Srbija  opet pokazuje humanost spremnošću da i drugim zemljama u regionu, koje se nisu ovako sjajno snašle, pomogne oko vakcina. Zbog svega navedenog naše rukovodstvo zaslužuje da mu ukažemo poverenje i bezrezervnu podršku da proceni koje je to kompromisno rešenje oko novog statusa Kosova, koje će nam omogućiti dalje jačanje ekonomije, demokratije, vladavine prava i nastavka EU integracija. Ta podrška treba da bude iznad ideoloških i političkih razlika, usmerena na jačanje zajedničke države Srbije da bi i u buduće mogla spremno i humano da se nosi sa novim izazovima i pretnjama, imajući kredibilne partnere na različitim mestima, koji joj, a i ona njima mogu u tome pomoći. Ne zaboravimo da su češći  izazovi i pretnje  regionalnog i globalnog, a ne lokalnog karaktera. Tako je dobro slušati i gledati da se o Srbiji, o svima nama, u pozitivnom tonu govori intenzivno ovih dana širom sveta. Bravo Srbijo – zaključuje Milić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio