NA PUNKTOVIMA TRI VRSTE VAKCINA: Uz kinesko i rusko cepivo, danas ili sutra građani će početi da primaju i prve doze "Fajzerovog"

B. RADIVOJEVIĆ

03. 02. 2021. u 08:00

NA najvećem vakcinalnom punktu - u halama tri i jedanaest Beogradskog sajma, gde je od početka masovne imunizacije vakcinisano 50.000 ljudi, danas ili najkasnije sutra stići će i prve količine "Fajzer-Bajontekove" vakcine, pa će onima koji po pozivu dolaze na pelcovanje biti dostupne sve tri vakcine koje su stigle u Srbiju.

НА ПУНКТОВИМА ТРИ ВРСТЕ ВАКЦИНА: Уз кинеско и руско цепиво, данас или сутра грађани ће почети да примају и прве дозе Фајзеровог

Zainteresovani za imunizaciju biraju vrstu zaštite

Cepivo "Fajzer-Bajonteka" dosad se davalo samo u zdravstvenim ustanovama, ali će poslednja isporuka od 9.360 doza pristiglih u ponedeljak, biti raspoređena i na mas-punktove. Sledećeg ponedeljka se očekuje takođe umanjena isporuka od 8.190 doza, ali bi od sredine meseca kontingenti trebalo znatno da se povećaju, kako bi do kraja februara stiglo ukupno 100.000 doza cepiva ovog proizvođača.

Vakcinu je dosad primilo 473.087 osoba. U ponedeljak se navršavaju tri nedelje od početka masovne imunizacije, i počinje i revakcinacija, zbog čega se pripremaju i dodatni mas-punktovi.

- Trudili smo se da organizacija vakcinacije bude veoma dobra - kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. - Hteli smo da pokažemo svetu kako umemo da radimo. Zdravstveni sistem je spreman za dalju borbu sa koronom.

Za veliki uspeh koji je Srbija postigla po pitanju nabavke vakcina i imunizacije stanovništva, kako je u utorak rekla premijerka Ana Brnabić, ključna je bila brzina reakcije srpskih vlasti.

- Srbija je od samog početka bila uključena u proces nabavke vakcina i u program "Kovaks", ali smo na vreme shvatili da bi bilo pametno da pristupimo bilateralnim razgovorima sa drugim zemljama koje proizvode vakcine. Mi smo među prvih pet zemalja koje su potpisale ugovore sa "Fajzerom", ali i za nabavku "sputnjika V" i kineske vakcine - rekla je premijerka.

Brnabićeva je navela da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je krenula u kupovinu vakcina vođena zdravstvenim razlozima, a ne geopolitičkim.

- To i jeste ključ našeg uspeha, jedino što je važno za nas je da vakcine budu sigurne i efikasne, i mislim da bi za sve zemlje bilo bolje da na vakcine gledaju kao na zdravstveni faktor, a ne geopolitički - rekla je premijerka. - Nadam se da će kriza oko nabavke vakcina u EU biti rešena što pre. Srbija je, kao jedna mala zemlja, donirala čak 2,1 milion evra za razvoj cepiva.

Svi vakcinisani hvale organizaciju imunizacije, a jedna ekipa na vakcinalnom punktu u smeni vakciniše 130 do 150 ljudi. Među gotovo pola miliona do sada pelcovanih registrovane su 82 neželjene reakcije.

- Većinu, njih 58, prijavili su zdravstveni radnici, devet građani, a 15 farmakokompanije - kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. - Od ukupnog broja registrovanih reakcija 40 se odnosilo na "Fajzerovu" vakcinu, 40 na kinesku. Jedna reakcija je bila na ruski "sputnjik V", a jedna nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

Iako je Srbija druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, imunolog Srđa Janković kaže da je teško proceniti kad će virus biti pobeđen:

- Vakcinacija jeste važan, možda i najvažniji faktor za pobedu virusa, ali da će ona preko noći zaustaviti epidemiju, to niko ne može da očekuje - kaže Janković. - Uz sve epidemiološke mere koje su na snazi, vakcinacija će pomoći da dođe do poboljšanja koje tek treba se desi. Daleko smo još od kolektivnog imuniteta, ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života, odnosno da se što više ljudi vakciniše.

VELIKA ŠANSA ZA "TORLAK"

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je u utorak da je Srbija "vrlo blizu da pobedi koronu", čemu će "doprineti proizvodnja vakcine koju ćemo početi uz pomoć ruskih stručnjaka, čiji se dolazak očekuje 11. februara".

- Ova zemlja zaslužuje da ima mesto koje će proizvoditi tako nešto - rekao je Đerlek. - "Torlak" ima stručne ljude. Proizvodnjom vakcine protiv korone Institut ćemo vratiti na mesto koje je imao. Tu rade stručni ljudi, a treba rešiti samo pitanje tehničko-tehnoloških stvari. Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će proizvoditi ovakvu vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!