BOLESNI BUBREZI TRAŽE ZAŠTITU: Profesor Rajko Hrvačević o imunizaciji hroničnih bolesnika

B. R.

22. 01. 2021. u 10:04

BOLESTI bubrega su još na početku pandemije označene kao faktor rizika za komplikacije ove zarazne bolesti, a mnogi su nakon kovid-infekcije imali nefrološka oštećenja.

БОЛЕСНИ БУБРЕЗИ ТРАЖЕ ЗАШТИТУ: Професор Рајко Хрвачевић о имунизацији хроничних болесника

Profesor Rajko Hrvačević

- Apsolutno je preporučena vakcinacija protiv infekcije virusom korona svih nefroloških pacijenata, jer su oni pod većim rizikom da razviju teže forme bolesti, posebno oni koji imaju bubrežnu insuficijenciju, koja dovodi do slabijeg imunog odgovora organizma, naročito na virusne infekcije - kaže prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog.

Uveren je da nema razloga da se bubrežni bolesnici opterećuju razmišljanjem koju vakcinu da prime:

- Dobre su sve koje su registrovane i nema podataka da su, eventualno, kontraindikovane kod bubrežnih bolesti - objašnjava naš sagovornik. - Ne postoji ništa u ovoj imunizaciji protiv kovida što bi bilo specifično za one sa nefrološkim bolestima, jednostavno važi opšte pravilo da bi vakcinaciju trebalo odložiti u slučaju akutne bolesti, naročito infektivne. Pacijenti treba da znaju da što je veći stepen bubrežne slabosti, to je veći i rizik od komplikacija kovid 19, i zato bi pacijenti koji su na dijalizi trebalo da budu u vrhu prioriteta za imunizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost