AMERIČKA AMBASADA NAS MEDIJSKI DRESIRA: Akademik Vladimir Kostić o reklami "Vi ste svet" u kojoj se zloupotrebljava Borislav Pekić

LJ. B.

05. 01. 2021. u 08:00

АМЕРИЧКА АМБАСАДА НАС МЕДИЈСКИ ДРЕСИРА: Академик Владимир Костић о реклами Ви сте свет у којој се злоупотребљава Борислав Пекић

Vladimir Kostić / Foto N. Fifić

NEDELJAMA se na televiziji prikazuje spot američke ambasade u kome su neadekvatno upotrebljene rečenice našeg velikog i dragog člana, akademika Borislava Pekića.

Istina, to je samo jedan od niza sličnih priloga koji izgleda imaju cilj da nas ubede u ono što odavno znamo da smo i mi svet. Čudno je da su autori spota tu samosvest, koja nema potrebe za daljim pospešivanjem, prenebregli.

Ovo je za naš list rekao akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, reagujući na poslednju u nizu reklama američke ambasade u Srbiji "Vi ste svet", u kojoj je citat jednog od Pekićevih književnih junaka pripisan samom Pekiću.

Naime, u reklami je citat Konrada Rutovskog, junaka iz romana "Kako upokojiti vampira", bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića:

"Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo."

Sam Pekić o prošlosti je, međutim, govorio ovako:

"Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna... Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo."

Akademik Kostić dalje ističe:

- Moj lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, "bombardovanja u ime humanosti", u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je "dosta s tom istorijom", koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici.

NISAM NAKLONJEN NIJEDNOJ SILI

- OVIH dana imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara ("Misliti drugačije") koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se "narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg" (dodao bih, onog koji im nude) i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti - kaže akademik Vladimir Kostić. - Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Zemunac

05.01.2021. 11:45

Bravo za akademika Kostića, Svaka rec tačna. Nameće se priča i oblikuje neka virtuelna, jedina stvarnost, stvarnost koja odgovara politici onih koji stoje iza navedene kampanje.

Mikiboy

05.01.2021. 13:41

Sto se tice proslosti,netreba je zaboraviti ali proslost se mora ostaviti tamo gde je a sto se tice buducnosti mnogo nam ona zavisi od proslosti.

Vlado

05.01.2021. 17:05

Nista novo, pa Amerika i zapadne sile odavno agituju da mi Srbi treba da zaboravimo na svoju istoriju, tradiciju, na svoje korene. Da se odreknemo Kosova,oni to zovu "kosovska mitologija". Stari Grci imaju bogove koji lete, koji se goste na nebu,koji se pretvaraju u zivotinje,u ljude i sl banalnosti, i Grci se ne odricu toga,a nas uce da zaboravimo Kosovo, nesto sto je cinjenica, sto se zaista desilo 1389, sto nije plod mašte. Opasne su to stvari a bojim se da mnogi nasi ljudi u vrhu drzave nisu svesni te opasnosti. Trovanje preko kulture i medija, ispiranje mozga laznim vrednostima, ta vrsta rata je danas mnogo opasnija od klasicnog rata.

Vule

05.01.2021. 17:50

Идиотизам чист од стране Америчке амбасаде.У оном споту пореди кољаче,силоватеље и убице са нашим борцима за одбрану своје домовине!!Чак их назива херојима! Па они појма немају коме је и зашто подигнут тај споменик! Убице и окупатори су га и оскрнавили парадоксално а он каже хероји.Сачувај ме Боже..

prellee

05.01.2021. 21:06

Da se odreknemo prošlosti, da nam je oni napišu a naše žrtve ogromne. Dosta površno i ne razumije našu prošlost, naše patnje, naše doživljaje...ko ne pamti, taj i nema budućnosti, to je tako bilo i biće.

Baba

07.01.2021. 23:52

Свако ко за Србију употреби термин " Западни Балкан " је већ добрано дресиран.Та флоскула је лакмус за успешност дресирања. Погледајте , рецимо , уџбеник из географије за основну школу где има слика Балканског полуострва , лепо се види да је тај " Западни Балкан" рецимо негде од реке Дрине па на запад. Србија је земља тачно на "централном" тј средишњем Балкану .