SAMO JEDAN GRAD U SRBIJI NIKADA NIJE POGODIO ZEMLJOTRES: Svi i dalje pamtimo Kraljevo, a u ovom delu zemlje tlo se najviše treslo

Novosti online

29. 12. 2020. u 18:02

ZEMLjOTRES koji je danas pogodio Zagreb osetio se u celom regionu, pa i u Srbiji.

САМО ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ НИКАДА НИЈЕ ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС: Сви и даље памтимо Краљево, а у овом делу земље тло се највише тресло

Foto: G. Šljivić

Jedan od najsnažnijih zemljotresa u našoj zemlji dogodio se 24. marta 1922. godine u Lazarevcu. Nakon njega, pet godina kasnije Rudnik je potresao zemljotres magnitude (5.9).

Ovaj zemljotres bio je magnitude 6,0 stepeni po Rihteru.

Prema arhivi Geološke službe SAD (USGS) prvi jači zemljotres registrovan na teritoriji Srbije je iz daleke 1456. godine i bio je jačine 10 stepeni po Merkalijevoj skali.

Prema podacima, čini se da je Subotica najbezbednije područje u našoj zemlji kada su potresi u pitanju, jer više od jednog veka u ovom gradu nije registrovan nijedan epicentar potresa.

Ipak, treslo se i u Vojvodini kroz istoriju.

U istoriji su zabeleženi zemljotresi magnitude (5), pa i veće - u Novom Sadu, Kovačici, okolini Vršca...

U okolini Đerdapa jači zemljotresi nisu zabeleženi od 19. veka, ali se 1991. dogodio jedan zemljotres sa rumunske strane koji je imao magnitudu (5.6). Iste godine tresao se i Vršac od zemljotresa magnitude (5.1) kod Plandišta i (5.5) čiji epicentar je bio nedaleko odatle, ali na rumunskoj strani.

Sombor, Kanjiža i Bečej takođe su se tresli u prvoj četvrtini 20. veka, dok na području Subotice i Bačke Topole nije zabeležen još nijedan potres.

Jedna od najtrusnijih zona u Srbiji jeste Kopaonik. Zemljotresi magnitude (5.3) i čak (5.9) potresli su istočne padine ove planine 1980. godine, a četiri godine kasnije zabeležen je potres magnitude (5.1).

Trusno je i područje Kosova i Metohije, naročito okolina Gnjilana prema Bujanovcu. Tamo je 2002. godine zabeležen zemljotres magnitude (5.7).

Zemljotres u Kraljevu, koji se dogodio 2010. godine, je bio jedan od najrazornijih potresa u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Ovaj zemljotres imao je intenzitet od oko 7-8 stepeni, što odgovara ubrzanju seizmičkih talasa od 250-500 mm/s.

Za uslove u Srbiji i na Balkanu, ovakav zemljotres se smatra veoma snažnim, dok je u svetskim razmerama njegova jačina srednjeg intenziteta. Zemljotres ove magnitude se na teritoriji Srbije događa sa frekvencijom od oko 10 godina.

Od zemljotresa je u selu Grdica kod Kraljeva poginuo jedan bračni par, kada je na njih pala betonska ploča kuće u kojoj su živeli.

Od trenutka najjačeg udara region Kraljeva pogodilo je preko 650 zemljotresa slabije magnitude u rasponu 1.5 do 2.5 stepena Rihterove skale, što je direktna posledica smirivanja tla.

U Beogradu nije bilo oštećenja ali je u naselju Voždovac jedna osoba u panici iskočila kroz prozor i povredila kičmu. Zemljotres se osetio širom Srbije u Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Smederevu, Čačku, Novom Pazaru, Pirotu, Bujanovcu i drugim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)