KLINIKA "LAZA LAZAREVIĆ" UŠLA U KOVID SISTEM! Direktorka Karličić o tome koji pacijenti će biti zbrinuti u ovoj ustanovi

Novosti online

26. 12. 2020. u 11:04

KLINIKA "Laza Lazarević" ušla je prvi put u kovid sistem, izjavila je direktorka klinike Ivana Stašević Karličić. Ova ustanova zbrinjavaće pacijente sa lakšom kovid slikom, udruženom sa mentalnim smetnjama koje zahtevaju hospitalno lečenje.

КЛИНИКА ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ УШЛА У КОВИД СИСТЕМ! Директорка Карличић о томе који пацијенти ће бити збринути у овој установи

Foto: Printscreen

- Ovo je odraz volje države da pruži sveobuhvatnu, pravičnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim kategorijama stanovništva – kaže dr Karličić za “Novo jutro”.

Ona ističe da je broj javljanja u službu urgentne psihijatrije, broj pregleda i hospitalizacije – uobičajen.

Dodaje da, u vreme pandemije, pojavi mentalnih smetnji doprinose neizvesnost i uticaj samog virusa na sve vitalne strukture našeg organizma.

- Kada imamo pacijente sa nisko saturisanim kiseonikom, možemo da vidimo i toksični uticaj na mozak koji se može manifestovati najtežim formama i složenim neuropsihijatrijskim sindromima kao što je delirijum praćen halucinacijama, uznemirenošću i hetero i auto-agresivnim ponašanjem – kaže dr Karličić za Pink.

Ističe da je od 16. februara u Klinici “Laza Lazarević” u stalnom radu SOS linija za psihosocijalnu podršku građanima Srbije, a koja je u vezi sa kovidom 19. Dodaje da će uskoro biti publikovano istraživanje koje pokazuje značajniji porast pokušaja suicida tokom marta i jula ove godine, a u odnosu na isti period prošle godine.

- O tome kako je tome doprinela korona kriza, tek ćemo raspravljati – kaže dr Karličić.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024