KORONA NAPALA NATO NA KOSOVU: Slovenački vojnik preneo virus ostalima

Novosti online

18. 12. 2020. u 20:27

JEDANAEST pripadnika slovenačke vojske iz mirovne operacije na Kosovu i Metohiji zaraženo je korona virusom, a još 36 je u karantinu zbog kontakta sa zaraženima, objavila je danas slovenačka televizija.

КОРОНА НАПАЛА НАТО НА КОСОВУ: Словеначки војник пренео вирус осталима

Foto: D. Z.

Predstavnik vojske Boštjan Baš rekao je da se radilo o spletu nesrećnih okolnosti jer vojska inače ima strogo propisane protokole, pa se vojnicima koji se upućuju u misije u inostranstvo prethodno određuje izolacija, a uz to se i testiraju pre izolacije i pred polazak na put.

Vojnik se zarazio pre gotovo mesec dana. Svejedno su ga poslali na Kosovo i Metohiju.

Virus se preneo na ostale s jednog asimptomatski obolelog vojnika s blagim simptomima kod kojeg je testom utvrđena zaraza, ali je nakon toga bio bez simptoma, a na Kosovo i Metohiju je uprkos tome upućen jer se računalo da se zarazio još 25. novembra i da više nije riskantan za prenos virusa, preneli su slovenački mediji.

Kako se potkrala takva greška, još nije jasno, jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku po svojim protokolima donose nadležni lekari, a ne vojne strukture.

Slovenačka televizija, međutim, prenosi neslužbene informacije da se jedna od vojnih lekarki suprostavila slanju vojnika koji je na testiranju bio pozitivan, ali bez simptoma, ali da je bila preglasana odlukom na višoj hijerarhijskoj liniji odlučivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest