TO JE SUŠTINA: Komandant vojne kovid bolnice na Karaburmi otkrio koji je najveći problem u borbi sa koronom

Novosti online

11. 12. 2020. u 16:37

KOMANDANT vojne kovid bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić izjavio je danas da je trenutno najveći problem što niko ne zna gde se zarazio virusom korona, što govori o rasprostranjenosti virusa u populaciji i tome da ga ne kontrolišemo.

ТО ЈЕ СУШТИНА: Командант војне ковид болнице на Карабурми открио који је највећи проблем у борби са короном

Foto: Printskrin

Dr Udovičić je na konferenciji za štampu Kriznog štaba naveo da se tokom leta uglavnom znalo odakle virus dolazi, ali da se sada ne zna i da je zato neophodno svesti sve kontakte na minimum.

- Kada pitamo pacijente gde su se zarazili, niko ne zna, to je suština problema - kazao je Udovičić i dodao da i kada moramo da se nađemo u istoj prostoriji sa nekim moramo držati distancu i nositi masku jer se nikada ne zna ko je zaražen.

- Niko ne zna da li je pozitivan ili negativan, svako može biti nosilac virusa, zaraženi su najinfektivniji u prva dva dana, a tada su bez simptoma i ne znaju da su zaraženi, a tada su najinfektivniji i produkuju najviše virusa u spoljnu sredinu i to je najveći problem - naglasio je dr Udovičić.

Ističe da su preporuke za građane uvek jednostavne, a to je da je neophodno održavati distancu i nositi maske.

- Ništa više i ništa manje, samo to. Ako su mogli pre 100 godina za vreme španske groznice svi da nose maske, zašto ne bismo mogli i mi sada. Možete i na stadion da odete, ali držite distancu i nosite masku - kazao je dr Udovičić i primetio sa žaljenjem da mi očigledno to ne možemo i izgleda da je to nemoguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)