KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA Udovičić: Klinička slika je ista kao u julu ili avgustu, samo su brojke trazličite

Novosti onlajn

11. 12. 2020. u 15:26 >> 15:59

U POSLEDNJA 24 sata testirano je skoro 20.000 uzoraka.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА Удовичић: Клиничка слика је иста као у јулу или августу, само су бројке тразличите

Foto: Printscreen/Jutjub/Tanjug

U Srbiji je od poslednjeg preseka registrovano još 6.534 slučajeva koronavirusa. Preminulo je još 55 osoba, dok je na respiratorima u bolnicama širom Srbije 319 pacijenata.

 - I dalje dominiraju 4 najveća grada u Srbiji - istakao je Zoran Gojković.

Dr Ivo Udovičić rekao je da u vojnoj kovid bolnici Karaburma da se tamo leči 130 pacijenata i da je sedam pacijenata intubirano i u teškom stanju.

On je istakao da je klinička slika ista kao u julu i avgustu ali da je sve 10 puta teže, te da umiru i stari i mladi.

- Umiru i mladi i stari, scene iz bolnica se teško mogu opisati, često ništa ne možemo da uradimo - upozorio je danas Udovičić.

Foto: Printscreen/Jutjub/Tanjug

On je istakao da je ovaj virus toliko opasan, da "ni španska groznica nije ovako izgledala".

- Kada je u pitanju klinička slika, ja vas molim da uvek razgovarate sa onima koji su uz te pacijente. Što se tiče kliničke slike u odnosu na jul i april, ona je ista, ali je sada sve deset puta više i teže - istakao je Udovičić.

Kako je rekao da ne treba da se pitaju "salonski lekari" koji će reći da je ovo samo grip.

- Ovo čovečanstvo ne pamti nikad. Ja mogu da vam kažem kako izgleda kada jedan mlad čovek umire. To ostavlja traume na sve nas. Uglavnom umiru stariji zbog komorbiditeta. Imamo veliki broj i mladih i starijih. Ništa ne možemo da uradimo, za ovu bolest nema leka. Postoji samo vaksina i ništa više - naveo je dr Udovičić.

- Pozivam na odgovornosti mladih ljudi, zbog njihovih starih - poručio je Udovičić.

Foto: Printscreen/Jutjub/Tanjug

Gojković: Nemamo frapantan broj novozaraženih, uspeli smo da stabilizujemo krivu

Gojković je istakao da će mere stajati do 15. decembra i da se danas na sednici pričalo i razgovaralo o svim mogućim problemima.

- Rigorozne mere daju rezultat, da nemamo frapantan broj novozaraženih, sada smo se 'ustatili' u tim nekim brojkama koje su izuzetno visoke - rekao je Gojković i istakao da su uspeli da stabilizuju krivu da ne raste ali da pad broja zaraženih neće biti brz i da je naše da ne dozvolimo nekim novim lošim ponašanjem ugrozimo.

- Nakon 15. idemo u novi set mera o kom ćemo razgovarati tokom vikenda - rekao je Gojković i dodao da će se u ponedeljak doneti mere za one koji ulaze u zemlju.

Što se Nove godine tiče, Gojković kaže da ne može da razume da se pita o proslavama Nove godine.

-Nije moguće da se za dve. tri nedelje desi čudo i da nemamo nikoga u bolnicama. Apel svima nemojte da varamo sami sebe, ne varamo državu ako pravimo kućne žurke, već sami sebe - istakao je on i dodao da smo u samom piku epidemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)