ZABRANA DOČEKA NOVE GODINE?! Krizni štab danas donosi odluku o novim merama

B. RADIVOJEVIĆ

11. 12. 2020. u 07:00

KATANAC na sve već u 17 sati, a na privatnim okupljanjima - do petoro. To je mera na kojoj medicinski deo Kriznog štaba insistira i za Novu godinu.

ЗАБРАНА ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ?! Кризни штаб данас доноси одлуку о новим мерама

Foto N. Skenderija

Čak i ako "presek" epidemiološke situacije posle 15. decembra pokaže da se ona popravlja, lekari iz Kriznog štaba, kako je juče potvrđeno "Novostima", neće menjati "kurs".

Oni su uvereni da bi okupljanja za praznike bila "epidemiološka bomba", i da bi se virus korona posle toga širio brže nego što izgore novogodišnje prskalice.

Na sednici štaba zakazanoj za danas, razmatraće se i protivepidemijski plan za praznike, ali će odluka o tome, kako tvrde izvori "Novosti", možda, biti odložena za sledeći sastanak, jer će danas glavna tema biti uvođenje PCR testa ili obaveznog karantina za ulazak u Srbiju. Predlog lekara je da ova mera počne da važi odmah, a najkasnije do 18. decembra.

Iako oko uvođenja PCR ili obaveznog karantina doskoro nije bilo jedinstva u Kriznom štabu izgleda je, ipak, postignut konsenzus. Najubedljiviji argument je bio taj da zdravstveni sistem ne bi mogao da izdrži da u već punim bolnicama zbrine i one koji bi razvili simptome kovida po dolasku u Srbiju i morali da budu hospitalizovani.

Zato lekari traže da se uvedu filteri: PCR test ne stariji od 72 sata, ili do 14 dana karantina, koji bi bio strogo kontrolisan. Lekari traže i rigorozniju kontrolu već postojećih mera, kojom bi se sprečila okupljanja.

Ovakav zahtev svakako nije bez razloga, jer dok su se mnoge zemlje već odlučile za policijski sat u novogodišnjoj noći, lagani karantin - zatvorene restorane i mesta za zabavu, ili ograničenje privatnih okupljanja - u Srbiji se rasprodaju aranžmani za doček!?

Ni organizatori ne garantuju da će provoda zaista i biti, ali se za rezervaciju mora dati avans, da bi se obezbedilo mesto, a koji će biti vraćen ako dočeka ne bude. Sve ostalo je "spremno" - zna se ko od pevača gde nastupa, gde su najbolja mesta i koliko provod košta. U ponudama su i prostori sa čak 600 mesta "zoniranih" na plava, žuta i crvena, po ceni od 150 do 190 evra, za koje bi prema važećoj meri - jedan čovek na četiri kvadrata - čak i da "fajront" nije u 17 sati, taj prostor morao da ima čak 2.400 kvadrata.

Tok epidemije određuje ponašanje

Postoji izvesno neslaganje u procenama u kojoj smo sad fazi epidemije. SZO kaže da je Srbija na vrhu trećeg talasa, ali naši lekari ne isključuju mogućnost da broj obolelih još raste.

- Procena SZO još ne znači da će kriva biti "zaravnjena" i to zavisi isključivo od našeg ponašanja i poštovanja mera - kaže ministar Lončar.

Od agenata koji organizuju doček u hotelima i restoranima juče smo čuli različite informacije: da u ovom trenutku "niko ne zna da li će dočeka zaista i biti", ali i da "ima najava da bi od 22. decembra do 5. januara, mere mogle da budu blaže i da uključuju i dozvolu dočeka".

- Mi smo pripremili predlog za Krizni štab da se sve organizacije dočeka Nove godine otkažu - kaže izvor "Novosti".

- To decidirano mora da se kaže jer mnogi, izgleda, ne razumeju da je sa merama koje već imamo to neizvodljivo. Možda neko može i da veruje u čudo da će virus dobrovoljno da se preda, dok mi ne proslavimo praznike, ali realnost je da proslave ne smeju da se dozvole, jer bismo u suprotnom samo mogli da očekujemo ono što se proletos događalo u Lombardiji.

SVAKI TrEĆI TESTIRANI POZITIVAN

JOŠ 7.393 inficiranih virusom korona i 56 preminulih od posledica kovida evidentirano je u Srbiji za poslednja 24 sata. Bolnice su sve popunjenije, a u njima je juče bilo 8.594 pacijenata, od kojih čak 323 na respiratorima. Zabrinjava i visok procenat pozitivnosti na testovima, jer je od 21.799 osoba testiranih u poslednja 24 sata kod trećine potvrđen virus korona, a zbog ozbiljne kliničke slike, upozoravaju lekari, njih 25 do 30 odsto mora u bolnicu. Beograd i dalje ubedljivo vodi sa 1.790 zaraženih, Novi Sad ima 423 nova slučaja, dok ih je u Kragujevcu 290. I Niš je još u vrhu sa 249 novopotvrđenih, dok Kraljevo ima 215, Valjevo 143, Pančevo 141, Subotica 137 novozaraženih...

Doktor Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, kaže da je cilj da se poštovanjem mera zaustavi pogoršanje i da se epidemiološka situacija stabilizuje:

- Desetak dana je minimum da bi se rezultati mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali kad je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno je više vremena, jer ta kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih.

Lekari tu odgovornost da biraju koga će da leče, a koga da prepuste kovidu, na sebe ne mogu da preuzmu, i država od takvog scenarija mora da nas zaštiti.

To znači da bi, na predlog Kriznog štaba, mera "katanca" u 17, uvedena na dve nedelje, bila produžena do daljeg.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrđuje da Krizni štab mora nešto da preduzme po pitanju dolaska naših građana iz dijaspore, i po pitanju novogodišnjih i božićnih praznika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda