ĐACI ČETVRTACI IZNAD PROSEKA: Međunarodno TIMSS istraživanje pokazalo da su naši osnovci bolji od većine u regionu

Lj. BEGENIŠIĆ

09. 12. 2020. u 10:14

UČENICI četvrtog razreda osnovne škole osvojili su 508 poena iz matematike i 517 poena iz prirodnih nauka na međunarodnom TIMSS istraživanju za 2019. godinu, što je više od međunarodnog proseka koji iznosi 500 poena.

ЂАЦИ ЧЕТВРТАЦИ ИЗНАД ПРОСЕКА: Међународно ТИМСС истраживање показало да су наши основци бољи од већине у региону

Foto EPA

Ovo je u utorak na onlajn konferenciji rekao ministar prosvete Branko Ružić, prilikom predstavljanja rezultata istraživanja u kom je učestvovalo 58 država, a u našoj zemlji 4.279 četvrtaka iz 165 osnovnih škola.

- Naši đaci imaju znatno bolje postignuće iz matematike od vršnjaka iz regiona - BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i u odnosu na vršnjake iz Jermenije, Francuske, Albanije, Novog Zelanda, a ista postignuća imaju kao vršnjaci iz Australije, Bugarske, Italije, Hrvatske, Kazahstana, Kanade i Slovačke - naveo je ministar. - Kada je reč o prirodnim naukama, bolji su od svojih vršnjaka iz regiona, ali i od vršnjaka iz Španije, Italije, Portugalije, Belgije, Francuske...

U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, iz matematike je zabeležen statistički značajan pad za 10 poena, dok se postignuće đaka u prirodnim naukama nije znatno promenilo.

Istraživanje je pokazalo da su naši dečaci i devojčice podjednako uspešni iz matematike, dok iz prirodnih nauka blagu prednost imaju devojčice.

Istraživačica Instituta za pedagoška istraživanja Nada Ševa rekla je da đaci iz Srbije već treći ciklus imaju bolja postignuća od proseka skale. Navela je da se u TIMSS istraživanju prepoznaju četiri referentne vrednosti - napredna, gde deca osvajaju 625 poena ili više, visoka - gde ostvaruju 550 poena i više, srednja - 475 i više i niska - 400 poena i više.

- Naša deca su na srednjem nivou postignuća. Sedam odsto učenika je na naprednom nivou, dok je visok nivo ostvarilo 32 odsto, a 11 odsto učenika nije moglo da dosegne najniži nivo matematičkog znanja. Slično je i kod prirodnih nauka - rekla je Nada Ševa.

Prema rečima ministra Ružića, dobar pokazatelj ovog istraživanja je i da je smanjeno vršnjačko nasilje.

PISA POMERENA NA 2022.

BRANISLAV Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, najavio je da će u naredne tri godine biti održano nekoliko međunarodnih istraživanja u kojima će učestvovati naši učenici: istraživanje čitalačke pismenosti, istraživanje o postignućima iz građanskog obrazovanja, istraživanje iz računarske pismenosti... PISA testiranje je sa 2021. pomereno na 2022. godinu, zbog korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)