LEGAT BRANKA PEŠIĆA U ADLIGATU: Udovica tvorca "Beograđanke" poklonila biblioteku, lične predmete i fotografije Muzeju (FOTO)

V.C.S.

07. 12. 2020. u 14:32

LEGAT Branka Pešića, jednog od najznačajnijih domaćih arhitekata, univerzitetskog profesora i projektanta mnogih značajnih objekata u Beogradu i svetu, među kojima je i palata „Beograđanka“, uskoro će biti formiran u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat", u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

ЛЕГАТ БРАНКА ПЕШИЋА У АДЛИГАТУ: Удовица творца Београђанке поклонила библиотеку, личне предмете и фотографије Музеју (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Supruga pokojnog arhitekte Milena Pešić i predsednik Adligata Viktor Lazić, kako je saopšteno iz ovog udruženja, potpisali su ugovor o poklonu kojim se „Adligatu“ poklanja Pešićev legat,sa knjigama iz njegove lične biblioteke, foto-dokumentacijom, ličnim predmetima i dragocenim arhivskim materijalima, među kojima su najznačajniji oni vezani za izgradnju Novog Beograda, Beograđanke i Hrama Svetog Save.

Pešić je bio projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda, i profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu. Dva najznačajnija simbola Beograda projektovao je upravo on, pa je ostao poznat kao „otac Beograđanke i kum Hramu Svetog Save".

Foto: Privatna arhiva

Milena Pešić

Realizovao je stotinak projekata Idobio više od dvadeset nagrada.

- Među njegovim ostvarenjima nalazi se i tridesetak crkava i konaka širom bivše Jugoslavije, od kojih su neka rešenja pravi biseri arhitekture. Realizovao je i više od sedamdeset paviljona jugoslovenskih izložbi u inostranstvu od Pariza, Kaira, Moskve i Pekinga, do Dubaija, Sao Paula, Njujorka i San Franciska - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Samo u izgradnji Palate Beograd, visoke100 metara, ukupne površine 40.000 kvadrata, učestvovalo je 74 preduzeća sa oko deset hiljada radnika, od kojih se niko nije čak ni povredio.

Još veći i komplikovaniji poduhvat bio je nastavak gradnje Hrama Svetog Save, jedne od najvećih crkava na svetu (samo je površina prizemlja 3.255 kvadrata), pedeset godina posle započetih radova, na poziv patrijarha Germana. Pešić je našao vremena i za prikupljanje novca za dalju izgradnju hrama, zbog čega je održao mnogobrojna predavanja i izložbe u zemlji i svetu. Za rad na Hramu nije tražio, niti dobijao platu. Tehničko rešenje podizanja kupole od četiri hiljade tona sa šesnaest dizalica, koja je u potpunosti izgrađena na zemlji, delo konstruktora Pešićevog tima iz preduzeća „Trudbenik", bilo je pravi podvig srpskog građevinarstva.

Pešić je nosilac Ordena rada prvog reda, Ordena zasluga za narod, Ordena Svetog Save prvog reda „za desetogodišnje sagorevanje na projektovanju i vršenju nadzora izgradnje Spomen Hrama Svetog Save", a posthumno Velikog krsta kraljevskog ordena Belog orla.

POD ISTIM KROVOM

ZANIMLjIVO je da se u Udruženju „Adligat“ nalazi i legat gradonačelnika Branka Pešića, pa će dvojica imenjaka, koji su u istom vremenskom razdoblju radili zajedno, bili prijatelji i značajno zadužili Beograd, i simbolično biti pod istim krovom, kaže Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024