ODLUKA 16. DECEMBRA: Sveti Arhijerejski Sinod juče nije odredio datum izbornog Sabora SPC

V. M. - R. Dr.

03. 12. 2020. u 09:28

SVETI arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je juče održao prvu sednicu od smrti patrijarha Irineja, nije odredio datum održavanja Izbornog sabora, na kom bi trebalo da bude izabran novi poglavar SPC.

ОДЛУКА 16. ДЕЦЕМБРА: Свети Архијерејски Синод јуче није одредио датум изборног Сабора СПЦ

Foto Ž. Knežević

Iako ovo pitanje juče nije formalno razmatrano, smatra se realnim da se crkvena skupština sastane krajem januara ili početkom februara 2021. godine.

Da li će se ovaj scenario i obistiniti biće nešto jasnije 16. decembra, kada je zakazana sledeća sednica Sinoda. Ukoliko crkveni oci procene da se Izborni sabor sastane u roku od tri meseca od smrti patrijarha, kako propisuje Ustav SPC, to će biti poslednji termin za njegovo sazivanje. Rezervni termin koji Sinod ima na raspolaganju, kako se spominje u crkvenim krugovima, jeste maj sledeće godine, kada se inače sastaje crkvena skupština.

ISTA PROCEDURA

PROCEDURA izbora novog patrijarha neće biti promenjena - potvrdio je mitropolit Hrizostom. To podrazumeva krug "kvalifikacija", kao i apostolski način biranja jednog od tri kandidata sa najvećim projem glasova članova Sabora.

Ključni faktor koji utiče na termin sazivanja najvišeg crkvenog tela koje ima zadatak da izabere novog poglavara SPC, jeste epidemiološka situacija u Srbiji, ali i u svetu. Veliki broj članova Sabora dolazi iz udaljenih eparhija i veliko je pitanje da li će njihov dolazak (i povratak) u januaru ili februaru uopšte biti moguć.

Mitropolit Hrizostom,Foto V. Danilov

- Sazivanje Sabora zavisi od problema sa komunikacijama zbog epidemije. Imamo arhijereje iz Evrope i sa drugih kontinenata i treba da vodimo računa da oni moraju da dođu na Izborni sabor - rekao je predsedavajući Sinoda mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je čuvar upražnjenog patrijarhovog trona.

On podseća da bi po Ustavu SPC izbor trebalo da bude održan najkasnije do 20. februara 2021.

- Ako bude drugačije, gledaćemo da sazovamo sednicu kada to bude moguće. Sinod će o tome blagovremeno obavestiti javnost - kazao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je juče predsedavao sinodskoj sednici na čijem dnevnom redu su se našla mahom administrativna pitanja. O sednici Sabora formalno nije bilo reči, iako je načelno dogovoreno da se polako preduzimaju radnje za njeno sazivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024