SVAKA KAP KRVI SPAŠAVA ŽIVOTE: Jedno odeljenje kardiohirurgije Kliničkog centra Niš obučava lekare za nove izazove

D. ALIHODžIĆ

30. 11. 2020. u 13:23

ODELjENjE za kliničku hemostazu i ekstrakorporalnu cirkulaciju Kliničkog centra u Nišu koristi svaku kap krvi kako bi pacijentima spasli život!

СВАКА КАП КРВИ СПАШАВА ЖИВОТЕ: Једно одељење кардиохирургије Клиничког центра Ниш обучава лекаре за нове изазове

Foto privatna arhiva

Već godinu dana primenjuje se, za širu javnost zahtevna, a u mnogim svetskim klinikama, rutinska procedura u kojoj se tokom operacije uzima, prerađuje i bolesniku vraća njegova krv.

- Tokom operacije posebnim cevčicama i crevima usisava se krv iz operativnog polja, obrađuje se u specijalnom aparatu i vraća se odmah bolesniku, pri čemu se ne samo sprečava iskrvarenje već se pacijentu vraća njegova krv, što mu omogućava brži i lakši oporavak - objašnjava načelnik ovog Odeljenja dr Milan Lazarević.

NAJBOLjA LABORATORIJA

DIREKTOR Klinike prof. dr Dragan Milić kaže da je ponosan na dr Lazarevića i njegovu ekipu mladih ljudi "koji su već sada oformili najbolju laboratoriju za kliničku hemostazu u Srbiji".

- Uskoro će se na našoj klinici otvoriti još dve laboratorije: jedna za PCR testiranje i druga za serologiju i HLA tipizaciju, što će dramatično unaprediti mogućnosti rada i ispitivanja kod gotovo svih bolesnika, od kardiovaskularnih do onih onkoloških.

Ta krv bi se, ističe naš sagovornik, "bacila". Tokom prošle godine, kako kaže, na više od 800 urađenih operacija, na ovaj način "spaseno" je i vraćeno ukupno 529 litara krvi.

- Kod 332 bolesnika iz njihove krvi napravljen je fibrinski lepak koji se nanosi na ona tkiva koja imaju tendenciju da krvare, stvarajući gel koji sprečava mikrokrvarenja. Upravo sve ove metode znatno su doprinele tome da se naša stopa smrtnosti sve vreme kreće između jedan i dva odsto. U ovoj godini od 13 operisanih hitnih bolesnika koji su imali pucanje aneurizme trbušne aorte, svih 13 je preživelo i otišlo je svojim kućama - ističe dr Lazarević, koji je prethodnih 10 godina usavršavao ove metode da bi sa svojim saradnicima počeo da ih rutinski primenjuje.

Napravio je tim tehničara i laboranata koji obavljaju veći deo posla. Dr Lazarević kaže da je posebno ponosan na tu činjenicu i dodaje da ih kolege sa drugih klinika zasad "stidljivo pozivaju da priteknu u pomoć".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja