FRANCUSKA JE PONOVO NA STRANI SRBIJE: Dr Aleksandra Kolaković i Arno Gujon o srpsko-francuskim vezama

V. N.

26. 11. 2020. u 22:40

ФРАНЦУСКА ЈЕ ПОНОВО НА СТРАНИ СРБИЈЕ: Др Александра Колаковић и Арно Гујон о српско-француским везама

Foto: KCNS

TRIBINA dr Aleksandre Kolaković na temu „O Francuskoj i Srbiji: razgovor sa Arnom Gujonom“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Gost predavanja bio je Arno Gujon, osnivač humanitarne ogranizacije „Solidarnost za Kosovo“.

Razgovor sa Gujonom, velikim humanitarcem koji živi i radi u Srbiji, ima za cilj da osvetli nasleđe francusko-srpskih odnosa, kao i aktuelne odnose ove dve zemlje. Kroz analizu i komparaciju primera francusko-srpske saradnje iz prošlosti Gujonom ukazuje na posledice negativne medijske slike Srbije i Srba u francuskoj javnosti devedesetih godina prošlog veka, kao i na nastojanja da se obnovi ideja o večitom prijateljstvu.

Aleksandra Kolaković podsetila je na tradicionalno srpsko-francusko prijateljstvo i onaj najvažniji period ovog prijateljstva, period Velikog rata, kada je iskovano to bratstvo po oružju na koga se pozivaju i danas aktuelni političari i u Francuskoj i u Srbiji, i bez koga jedan razgovor o ove dve države ne može da protekne.

Naime, radi se o periodu tokom 1915. godine kada je došlo do sloma Srbije koja je jedan deo pomoći i spasa pronašla u Francuskoj i  njenim organizovanim medicinskim i vojnim misijama.

- O Srbiji sam znao ono što je znao moj otac i moj deda, a oni su znali da je Srbija prijateljska zemlja, da su Srbija i Francuska bile na istoj strani u Prvom svetskom ratu. Nismo mi poznavali Srbe, ali smo znali da su naše veze duboke i istorijske - rekao je Gujon.

Gujon je u nastavku objasnio da je 2005. godine kada je prvi put bio na Kosovu i Metohiji slika koju je imao o Kosovu na osnovu onoga što je čuo u svojoj porodici dobila pravi oblik, jer je tamo, kako kaže, spoznao realnost.

Gujon je autor  knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ koja svedoči o teškom životu našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Osnovač je humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ koja ima za cilj da pomogne srpskom narodu i ostalim nacionalnim manjinama koje žive na Kosovu i Metohiji, a koja je od svog osnivanja do danas renovirala veliki broj škola, bolnica, porodilišta, domova zdravlja, narodnih kuhinja i pomogla socijalno ugroženim porodicama koje žive na Kosovu.

Učesnik je akcije „Negujmo srpski jezik“  koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti i  sa „Karavanom kulture govora“ u okviru te akcije obišao sve veće gradove u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kikindu, Mionicu, Požarevac, Niš. Nosilac je mnogobrojnih odlikovanja i priznanja za svoj dugogodišnji humanitarni rad. Odlikovan je i najvišim crkvenim odlikovanjima, Ordenom Svetog Save i Ordenom Svetog vladike Nikolaja. Posetio je mnoge naše manastire na Kosovu i Metohiji, a u Visokim Dečanima koje je podigao kralj Stefan Dečanski krstio se i primio pravoslavlje.

Gujon je rekao da sada kada posmatramo odnose Srbije i Francuske možemo reći da se Francuska sada više interesuje za ove prostore i da je prirodno da ove dve zemlje sarađuju zbog istorije, kulture i veza koje postoje među njima. 

- Kada Francuska bude bila u potpunosti svoja ona će i u potpunosti biti na strani Srbije i nadam se da će opet zajedno ispisati sjajne stranice naše zajedničke istorije - zaključio je Gujon. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

MM

27.11.2020. 03:41

@normalno - Pa sta ako Srbija voli Rusiju, zar ne treba da voli nikoga drugog. Francuska isto ima dobre odnose sa Rusijom premda ne sme mnogo da se istice zbog "velikana" u EU.

baunti

26.11.2020. 23:13

Dragi moj Arno, hvala tebi neizmjerno za sve što radiš! Veći si Srbin od većine Srba. Nažalost, moju i tvoju, Francuska teško da će ponovo biti svoja, a ni za Srbiju nisam baš siguran.

Misa

26.11.2020. 23:20

Daćemo im da grade metro I obnoviti prijateljstvo. Tako smo nakon Prvog Svetskog rata digli kredit i platili francuske lađe. Nema prijateljstvo između država.

električar

27.11.2020. 00:03

Nije tačno ! Kapital nikad nije na nečijoj strani ... On je uvek samo na svojoj strani, bez obraza i bez osećaja ... Ko to ume i hoće da vidi, sve mu je jasno ...