INVAZIJA OSMANLIJA - NAJVEĆA KATASTROFA U ISTORIJI BALKANA: Predavanje Gorana Šarića na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

25. 09. 2020. u 08:26

PREDAVANjE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Osmanlijska invazija na Balkan — najveća katastrofa u istoriji ovih prostora" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ИНВАЗИЈА ОСМАНЛИЈА - НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА: Предавање Горана Шарића на Јутјубу Културног центра Новог Сада  (ВИДЕО)

Goran Šarić/Foto: KCNS

Goran Šarić predavanje je započeo pričom o Osmanu Gaziju (osnivaču osmanske dinastije) i predstavljanjem društvene i političke situacije tog vremena u Romejskom carstvu. Nakon toga Šarić dalje govori o Osmanovom sinu Orhanu i sklapanju saveza sa Romejskim carstvom koje raskida savez sa carem Dušanom, da bi kasnije pojasnio i razloge zbog kojih je došlo do Maričke bitke, ali i samu bitku.

Predavač je detaljno obrazložio i opisao i Kosovski boj rekavši da da taj boj postaje moralna vertikala i horizontala srpskog naroda. Čitava srpska istorija je vodila do njega i čitava srpska istorija ide od njega.

 U nastavku predavanja Šarić govori o porazu Turaka kod Rovinja, a zatim, govoreći o dinastičkim borbama u Evropi, predstavlja i bitku kod Angore opisujući i Tamerlanovu zamku zahvaljujući kojoj je pobedio Bajazita I. Predavač je govorio i o pohodima Mehmeda II Osvajača, kao i o tome po čemu je značajan vizantijski car Konstantin Dragaš. Takođe, istakao je da srpska državnost zapravo prestaje 1543. godine smrću Stefana Štiljanovića.

Zatim  je bilo reči o turskom zauzimanju Bosne i Hrvatske, te turskom pohodu na Beč. Na kraju Šarić je zaključio: „Srbi u Kosovskom boju i u Kosovskom ciklusu imaju najveći uzor koji postoji. Dokle god budu čuvali kosovski zavjet Srbi će opstajati, a u onom trenutku kad odustanu od njega ‒ nisu ni zaslužili da opstanu." 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!