SIMBOLIKA PREDMETA NA PATRIJARHOVOM KOVČEGU: Zbog čega je prekriven plaštom zelene boje? (FOTO)

Novosti online

22. 11. 2020. u 11:00

KOVČEG sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

СИМБОЛИКА ПРЕДМЕТА НА ПАТРИЈАРХОВОМ КОВЧЕГУ: Због чега је прекривен плаштом зелене боје?  (ФОТО)

Foto: Tanjug

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, reč je o obeležjima arhijerejske službe.

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva - prokomentarisao je.

Telo patrijarha juče je bilo izloženo i u Sabornoj crkvi, da bi potom tokom dana bilo preneto u Hram svetog Save, gde su građani mogli da se oproste od njega.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak u 7 sati i 7 minuta u svojoj 91. godini. Vlada Srbije je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir