FIKSNA PROTEZA MORA DA SE NOSI I PO DVE GODINE: Profesor dr Nikolić otkriva kako da popravite deformitete zuba

Doktor u kući - I. Kovačić

22. 11. 2020. u 08:00

ZA protezu za ispravljanje zuba nikada nije kasno. Bez obzira na to što ste u poodmaklom životnom dobu proteza može da vam pomogne da se ispravi anomalija.

ФИКСНА ПРОТЕЗА МОРА ДА СЕ НОСИ И ПО ДВЕ ГОДИНЕ: Професор др Николић открива како да поправите деформитете зуба

Foto V. Danilov

Tehnologija pravljenja ovih pomagala danas je toliko napredovala da one mogu da budu skoro nevidljive, tako da pacijentu nimalo ne narušavaju izgled.

U intervjuu, za "Novosti", dr Predrag Nikolić, profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da epidemiološki podaci pokazuju povećanje učestalosti ortodontskih anomalija:

- Istraživanja pokazuju da oko 70 odsto populacije ima neku nepravilnost zuba i vilica. Normalno, kod svih njih nije neophodan ortodontski tretman. Često se stomatologu javljaju pacijenti sa minimalnim odstupanjima, dok oni sa teškim deformitetima ovo doživljavaju kao ličnu karateristiku, uz komentar "pa imaju i brat i stric". Zato je zadatak naše struke da na vreme dijagnostikujemo problem i pacijentu ukažemo na moguće posledice.

Šta su glavni razlozi pojave deformiteta lica, vilica i zuba?

- Uzroci se mogu podeliti na opšte i lokalne. Glavni faktori su nasleđe, opšta i lokalna oboljenja, povrede, kao i poremećaji lokalnih funkcija, loše navike, karijes i oboljenja parodoncijuma.

Bez dobre higijene nema uspeha

MOGU li da nastanu komplikacije usled nošenja proteze?

- Mogu, a one su uglavnom rezultat nepridržavanja uputstava u toku terapije. To je na prvom mestu neadekvatna oralna higijena. Početak terapije čak je i kontraindikovan ako pacijent ne polaže dovoljno pažnje na oralnu higijenu. Plak koji se nakuplja na zubima ima nepovoljan uticaj na gleđ zuba. Naslage na zubima kod loše higijene nakupljaju se na zubima i podstiču razgradnju zubnog tkiva. Akumulacija plaka je mnogo veća oko proteze. Zato pacijente na svakoj kontroli opominjemo da sprovode odgovarajuću higijenu.

Koje je vreme za protezu?

- Mogu slobodno da kažem od kolevke do kraja života. Jer, postoje, nažalost, pacijenti koji se podvrgavaju ortodontskoj terapiji od prvog dana. Kod dece sa rascepima usne i nepca nephodno je da se počne sa lečenjem odmah po rođenju, da bi se omogućila normalna ishrana i priprema za hirurgiju. Što se tiče gornje granice, nju ne određuju godine, nego indikacije i stanje zuba i potpornih tkiva.

Foto V. Danilov

Kada je potrebno da pacijent nosi mobilnu protezu koja se skida, a kada fiksnu?

- To zavsi od uzrasta pacijenta, tipa i težine anomalije. Mobilni ortodontski aparati najčešće se koriste u periodu aktivnog rasta deteta i veoma su korisni u modifikaciji rasta vilica i lica. Da bi se postigao željeni rezultat, mobilne aparate je neophodno nositi najmanje 14 sati dnevno, tako da je dobra motivisanost pacijenta neophodna. Da bi podstakli decu da nose proteze danas ih pravimo u raznim bojama i dezenima.

Znači fiksna proteza je za veće deformitete?

- Fiksni ortodontski aparati, kako sam naziv kaže, fiksirani su na zubima što im omogućava 24-časovnu aktivnost. Prosečan period nošenja fiksnog aparata je između godinu i dve, tako da je motivisanost pacijenta ključna za saradnju. Završetak nošenja fiksnog aparata nije i završetak terapije, jer je neophodno nakon uklanjanja aparata nositi ritejnere koji obezbeđuju stabilnost rezultata.

Osim fiksnih i mobilnih, kakve još proteze postoje?

- Posebna metoda koja se izdvaja u korigovanju položaja zuba je upotreba folija. Zahvaljujući razvoju 3D tehnologije, sistem folija se izrađuje na osnovu skenirane vilice i zuba. Kompjuterskom analizom i planom dolazi se do konačne izrade serije folija, koje postepeno koriguju položaj zuba. Prednost folija u odnosu na druge tehnike korekcije položaja zuba je njihova prozirnost, tako da su skoro nevidljive. Takođe, mogućnost skidanja folija znatno olakšava održavanje lične higijene, koja može biti otežana tokom nošenja fiksnih aparata.

Foto V. Danilov

Tekst potpisa

Da li se odrasli ljudi teško odlučuju da nose protezu?

- Napredak u tehnologiji i materijalima u oblasti ortopedije vilica doveo je do povećanja broja odraslih pacijenata koji se odlučuju za protezu. Takođe, prevaziđene su predrasude o starosnoj granici za ovu vrstu terapije. Inače, odrasli predstavljaju posebnu grupu ortodontskih pacijenata jer kod njih, za razliku od dece i adolescenata, postoje određene specifičnosti. Najznačajnija od njih je nedostatak rasta tako da se korekcija međuviličnog nesklada, kao što su izbačena ili uvučena gornja i/ili donja vilica, ne može lečiti modifikacijom rasta, već isključivo pomeranjem zuba ili ortognatnom hirurgijom. Odrasli su takođe specifični po tome da im se zubi teže pomeraju, često je i prisustvo gubitka zubne kosti, oštećen vilični zglob...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati