NEDELJA PROĐE... I MI SMO UPISALI "NOBELA": Srđan Ognjanović

Ivan Lovrić

15. 11. 2020. u 11:15

Srđan Ognjanović je bio đak, profesor i direktor Matematičke gimnazije u Beogradu. Gotovo ceo radni vek proveo je u ovoj prestižnoj školi, čiji se rezultati mere širom planete.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ... И МИ СМО УПИСАЛИ НОБЕЛА: Срђан Огњановић

Foto P. Milošević

Sada je penzioner, i ponosan na brojna odličja svojih đaka, kao i na jednog koji je uzeo "meru" i "Nobelu".

- Nedavno smo čuli da je tim u kome je radio naš bivši učenik Samir Salim dobio Nobelovu nagradu za fiziku. U toj ekipi on je bio rangiran kao drugi po važnosti.

o Posle školovanja u inostranstvu, neki vaši đaci su se vratili u Srbiju.

- Jedan od njih je i Teodor fon Burg, koji se vratio posle Oksforda, i sada je profesor u našoj gimnaziji. Voli đake, a i oni njega, i može se slobodno reći da je idol mladim generacijama matematičara.

o On je bio i vaš najbolji matematičar.

- I ne samo to. Kada je bio naš učenik, već je bio najbolji na svetu po broju osvojenih medalja na međunarodnim matematičkim olimpijadama, i ušao je u "kuću slavnih". Ali kod nas se stalno rađaju novi talenti novih dometa.

o Šta učiniti da nam se više takvih umova vrati u zemlju?

- Mora se stvarati atmosfera u kojoj će nauka biti značajna, u kojoj će rad, talenat i uspesi imati društvena priznanja, a ne da mladim ljudima idoli budu pevačice i starlete. Naravno, neće se svi vratiti, jer neka zanimanja u Srbiji ne postoje.

o Penzija ne znači da ste se oprostili od profesure.

- Nastavio sam da radim u Računarskoj gimnaziji, kvalitetnoj privatnoj školi u kojoj ne pitaju za godine. Upravo sam završio knjigu sa zbirkom zadataka. Rad me održava u formi i životu.

o Ova pandemija uvela nam je i onlajn nastavu.

- Ona ni približno ne može da nadomesti redovnu nastavu. Spreman sam da kažem da je prošlo polugodište, od marta do juna, skoro izgubljeno. Ali šta da se radi, bolje je i tako održavati nastavu nego nikako. Mada su rezultati izuzetno slabi.

o Da li postoji žal za nečim što niste ostvarili?

- Skoro pedeset godina sam proveo u gimnaziji, kao đak, profesor i direktor. Sve to vreme nam je obećavana gradnja malog doma u kome bi boravili naši đaci iz unutrašnjosti. Od toga ništa, kako onda tako i danas.

o Kako vam još protiču dani u doba ovog užasnog virusa?

- Trudim se da slušam savete lekara, nigde ne izlazim bez maske, što savetujem i našim ljudima. Posebno mladim naraštajima, koji misle da za njih nema opasnosti.

o Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Sada, kad nam je mnogo toga uskraćeno, najviše vremena provodim pored televizora, gledajući filmove i serije. Trenutno gledam sjajnu englesku seriju "Bela kraljica", koja je smeštena u 15. vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024