POTPALJIVAČI SU BILI POLITIČARI: Memorandumu SANU se ne može pripisati nacionalizam, on je stvaran “odozgo”

Vasilije Krestić - Kosta Mihailović

06. 11. 2020. u 10:27

MEMORANDUM su komunistički političari širom Jugoslavije ocenili kao nacionalistički dokument, a istu kvalifikaciju dala je i inostrana i secesionistička propaganda.

ПОТПАЉИВАЧИ СУ БИЛИ ПОЛИТИЧАРИ: Меморандуму САНУ се не може приписати национализам, он је стваран “одозго”

Osma sednica SKS

Kao i u ostalim najtežim optužbama Memoranduma, nigde se ne pominje tekst koji izričito zastupa nacionalističke stavove, niti tekst iz kojeg bi se, korektnim tumačenjem, takva kvalifikacija mogla izvući.

Takvi tekstovi jednostavno ne postoje. Međutim, ono što u Memorandumu postoji i preko čega se jednostavno prelazi je konstatacija da je nacionalizam u usponu i da su njegovi potpaljivači političari: "Posle dramatičnih međunacionalnih sukoba tokom Drugog svetskog rata izgledalo je da je nacionalizam naglo splasnuo, da je bio na putu da potpuno iščezne. Takav utisak se pokazao varljivim.

Nije dugo potrajalo, a nacionalizam je započeo svoj uspon, da bi se sa svakom ustavnom promenom upotpunjavale institucionalne pretpostavke za njegovo bujanje. Nacionalizam je stvaran odozgo, njegovi glavni inicijatori su bili politički ljudi."

Nijedna bitna karakteristika nacionalizma ne može se naći u Memorandumu. Nacionalizam je po svojoj prirodi sebičan i za svoju naciju traži privilegovan položaj. Takve karakteristike se ne mogu pripisati Memorandumu. Zahtevajući za Srbiju ravnopravan politički i ekonomski položaj, ovaj dokumenat to isto priznaje i svim ostalim bivšim republikama SFRJ.

Ono pak što ne priznaje drugima, to su političke i ekonomske privilegije koje su Hrvatska i Slovenija pomoću svojih političkih lidera ostvarile u Jugoslaviji. Memorandum traži za Srbiju isto što su dobili drugi, a ne više od toga.

NACIONALIZAM je po prirodi agresivan i sklon je da se prihvati i nelegalnih, pa i nasilnih sredstava, radi ostvarenja svojih ciljeva. Memorandum i ne pomišlja da se jednakost za Srbiju ostvari nelegalnim putem, ili primenom bilo koje vrste nasilja.

Tačno je, pri tome, da je on upozoravao ne samo na nacionalizam, nego i na separatizam koji je uzimao široke razmere u nekim republikama. Ta blagovremeno data upozorenja ostala su bez učinka, ali je kasniji tok događaja pokazao njihovu opravdanost.

Jedno od bitnih obeležja nacionalizma je izražavanje mržnje prema drugim nacijama. Emocionalni naboj u Srbiji je u vreme pisanja Memoranduma bio vrlo veliki zbog šikaniranja kome su Srbi bili masovno izloženi na Kosmetu. Iskušenja da se, zbog toga, izrazi mržnja prema Šiptarima, koju bi mnogi intimno smatrali pravednom, bila su vrlo velika.

Ako je narod u Srbiji odoleo tim iskušenjima, pokazujući koliko je istinski nacionalno tolerantan, onda je takva mržnja pogotovu bila strana sastavljačima Memoranduma. Otuda se optužba da je Memorandum prožet nacionalizmom najbolje demantuje, kao i sve druge bitne optužbe, pozivanjem na sam tekst Memoranduma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar