BAKA PLASTIČNIM PIŠTOLJEM PLJAČKALA MENJAČNICU: Evo šta danas radi Marija iz Ade koja je ušla u istoriju srpskog kriminala

Novosti online

29. 10. 2020. u 21:41

PLjČKAŠI često rizikuju svoj život i slobodu za veoma male sume novca, iako je šansa da završe kao glavna vest u crnoj hronici mnogo veća od sume koju bi mogli da dobiju pljačkom.

БАКА ПЛАСТИЧНИМ ПИШТОЉЕМ ПЉАЧКАЛА МЕЊАЧНИЦУ: Ево шта данас ради Марија из Аде која је ушла у историју српског криминала

Foto: Depositphotos/Ilustracija

Upravo to se desilo Mariji Preda (79) iz Ade, baki koja pre devet godina ušla u istoriju kriminala u Bačkoj kao najstarija žena koja je pokušala razbojništvo i pljačku lokalne menjačnice sa fantomkom i dečijim pištoljem! 

Danas, živa, zdrava i na slobodi, s kajanjem i gorčinom na usnama priča o svom neuobičajenom „izletu“ koji je, tvrdi, počinila da bi naplatila dug.

Kažu da se zločin ne isplati, a baka Marija je to spoznala sa 70 godina. Jer, kada beda zakuca na vrata i najluđe ideje, poput scena u igranim filmovima, ljudima padaju na pamet.

Naoružana plastičnim revolverom i zamaskirana fantomkom, ova starica je 21. januara 2011. godine upala u lokalnu menjačnicu.

- Uradila sam to iz očaja. I posle toliko vremena, još me progoni griža savesti. Nisam htela da opljačkam menjačnicu, već samo da naplatim usluge gatanja za koje mi je radnica menjačnice ostala dužna. Dugovala mi je 500 evra.

Uzela sam unukov plastični pištolj i od njegove kape napravila fantomku da se zamaskiram, htela sam samo da zaplašim ženu da mi da novac koji mi duguje, jer je to bio jedini način da preživim. Rekla sam joj da neću izaći iz menjaničnice dok mi ne plati šta mi duguje-kaje se baka Marija svesna da prošlost i greške ne može da ispravi.

Vest koja je 2011. godine kao bomba odjeknula u javnosti, mnogima je od smeha naterala suze na oči. Ali ne i glavnoj junakinji ove sulude ideje, baki Mariji, koja  je sa suzama u očima dočekala novinare.

- Policajci su se previjali od smeha kada su videli da sam u ruci držala dečiji pištolj koji čak nije bio ni ceo, ostala je samo plastična cev od njega-seća se naša sagovornica. Policija u Adi podnela je tada protiv nje krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinila krivično delo zabojništvo u pokušaju.

Osuđena je na šest meseci kućnog pritvora sa nanogicom. Iako je gatanje zakonom zabranjeno, ovo je bio najbrži način da naplati dug, ali i neuspeli pokušaj. Od nemaštine i muke, o posledicama ova starica nije razmišljala.

- Sada mi je strogo zabranjeno gatanje, živim samo od socijalne pomoći u visini od 15.000

dinara. Nisam nikakav razbojnik, ni kriminalac-ponavlja starica koja danas živi sama u kući koja joj je data na korišćenje.

Stanovnici Ade, mesta na severu Bačke, baš kao i njihova sugrađanka, glavna akterka neuspelog pljačkaškog pohoda, nikada neće zaboraviti događaj koji je ovu staricu učinio poznatom i van granica Srbije. Tadašnja radnica menjačnice negirala je da je koristila usluge gatanja Marije Preda, rekavši za medije da je baka sve izmislila. Kako je rečeno, više ne radi na ovom mestu, ali se njene koleginice sećaju događaja koji se i posle osam godina prepričava u Adi. 

- Bio je to šok za sve nas. Kada je radnica pozvala policiju, Marija je pobegla, ali je ubrzo uhapšena. Tako nešto se nikada nije dogodilo, a ne verujem ni da hoće ubuduće-priča jedna od radnica menjačnice.

- Porodica baka Marije nije znala za ovu njenu kriminalnu aktivnost i pokušaj razbojništva, tek kasnije su čuli od policije. Muž joj je umro pre 16 godina, a nedavno i sin. Marija je ima još samo ćerku-kažu meštani Ade koji tvrde da je starica svu zaradu od gatanja davala za troškove života, deci i unucima.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode