SVI OVDE ZNAJU DA MOGU DA SE OSLONE NA MENE: Milica Savić, penzionerka iz Kuršumlijske banje godinama pomaže svojim najbližim susedima

D. ZEČEVIĆ

24. 10. 2020. u 07:10

СВИ ОВДЕ ЗНАЈУ ДА МОГУ ДА СЕ ОСЛОНЕ НА МЕНЕ: Милица Савић, пензионерка из Куршумлијске бање годинама помаже својим најближим суседима

Foto privatna arhiva

NIJE mi teško da pomognem kada god zatreba ljudima koje poznajem. Ne mogu da kažem susedima, jer su meštani Kuršumlijske banje i okolnih sela raštrkani, ali ih zaista sve poznajem i nađem im se pri ruci kad god me pozovu.

Skromno i gotovo stidljivo o svom višegodišnjem požrtvovanju i pomoći koju bezuslovno pruža žiteljima ovog govori nam Milica Savić, šezdeset petogodišnja penzionerka rođena u Kuršumlijskoj banji. Kako je i sama zbog porodičnih obaveza,morala da se vrati iz grada u roditeljski dom, ona je pored pomoći koju pruža ocu i suprugu vrlo često "angažovana" i oko pomoći uglavnom starijim žiteljima banje i okoline.

- Ovde sam rođena i odrasla, tako da je logično da me svi poznaju. Pošto znaju da mogu da se oslone na mene i da često odlazim do grada zamole me da im nabavim osnovne životne namirnice, hranu, lekove, štampu i sve što im zatreba - priča Milica.

SVIMA ZNA I GODINU ROĐENjA

NA pitanje koliko ima stanovnika u samoj banji, ali i okolnim selima, Milica nabraja poimence dvadesetak osoba. Zna im gotovo svima i godinu rođenja. Pored dvadesetak ovdašnjih meštana, još petnaestak žitelja okolnih zaseoka su pod njenim nadzorom.

U šali kaže da danonoćno ne izlazi iz auta i upravo je zatičemo po dolasku sa jednog od "putovanja" kada je kupila i lekove starijem bračnom paru u selu nadomak Banje. I dok pojašnjava da u Kuršumlijskoj banji nema ni prodavnice ni kioska, već da pošta funkcioniše samo dva puta nedeljno.

- Često vremešne žitelje povezem do Doma zdravlja, ali i da završe neku papirologiju recimo u katastru. Iako smo udaljeni od grada svega jedanaest kilometara nema autobuske linije.Zato su se mlađi iselili, a jedini đak kojeg imamo odlazi do škole autom - priča nam Milica.

Ova energična žena sa svojih 65 leta izgleda daleko mlađe.Obaveze i dodatna "zaduženja" je ne plaše jer ima snage za sve, a ne plaši je ni predstojeća zima koja ovde zna da bude prilično oštra.

- Tada ne nabaljam samo lekove i namirnice, već i priskočim i u čišćenju snega - dodaje ona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)