PRAVA ZA BORCE SVIH RATOVA: Šta će sve dobiti veterani sukoba sa kraja 20. veka od Nove godine

J. Ž. S.

13. 10. 2020. u 12:17

DA bi Zakon o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, stupio na snagu od Nove godine, kako je i propisano, trebalo bi da narodni poslanici u najkraćem roku usvoje još četiri od ukupno 16 pravilnika, koji će omogućiti njegovu primenu.

ПРАВА ЗА БОРЦЕ СВИХ РАТОВА: Шта ће све добити ветерани сукоба са краја 20. века од Нове године

Raniji skup veterana ispred Skupštine Srbije / Foto P. Mitić

Najvažniji među njima je onaj koji se tiče nabavke ortopedskih pomagala i koji je vraćen na doradu, a trebalo bi precizno da reguliše ko i na koji način ima pravo na pomagala.

Vidoje Kovačević iz Udruženja veterana 63. padobranske brigade naglašava da je novim propisom koji je usvojen početkom godine objedinjeno 40 akata koji su regulisali ovu problematiku, a da su mnoga udruženja aktivno učestvovala u pripremi zakona, ali i pomenutih pravilnika.

- Iako zakon nije doneo nikakve specijalne benefite, važno je što smo ušli u zakonodavni okvir - kaže naš sagovornik. - Treba, međutim, biti realan, jer verujem da kada bude bolje stanje u državnoj kasi, biće i nama bolje.

Kovačević osuđuje sve one predstavnike raznih udruženja veterana po čitavoj Srbiji koji zloupotrebljavaju tuđu nesreću zarad svoje promocije. On navodi primer Kraljevčanina koga predstavljaju kao borca sa Košara, a čovek je devedestih godina stradao u saobraćajnoj nesreći.

- Ispod časti je da se na ovakav način koristi tuđa muka - kaže on.

Najveća novina u ovom zakonu je što on uvodi novu kategoriju korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u "oružanim akcijama" devedesetih godina. Dosadašnji zakon odnosio se na učesnike iz Drugog svetskog, balkanskih ratova 1912-1918. i borce koji su, kako stoji, "vršili vojne dužnosti" u oružanim akcijama nakon 17. augusta 1990. "Borci iz devedesetih će sada imati pravo na borački dodatak i posebni penzijski staž.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio je da će posle stupanja na snagu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica 1. januara 2021. biti formirana radna grupa koja će kontrolisati njegovo sprovođenje, ali i davati predloge Vladi i resornom Ministarstvu šta je potrebno uraditi kako bi se dodatno unapredio njihov položaj.

Srbija je, po njegovom mišljenju, u prethodnih nekoliko godina suštinski promenila odnos prema onima koji su se borili za svoju zemlju i njihovim porodicama. Očigledan rezultat toga jeste upravo ovaj novi zakon kojim će se znatno povećati njihova prava.

NOVA PRAVILA ZA POMOĆ

BORCI iz devedesetih i učesnici rata 1999. godine dobijaju pravo ne samo na borački dodatak i poseban penzijski staž, već i na rešavanje stambenih potreba, na boračku spomenicu, prioritet u zapošljavanju... Propisana su i druga nova pravila, kao što je porodična invalidnina članova porodica umrlog civilnog invalida rata, invalidski dodatak ratnog vojnog invalida koji napuni 65 godina, a lokalne samouprave se obavezuju da 10 odsto planiranih investicija za izgradnju stanova bude namenjeno rešavanju stambenih potreba vojnih invalida, a povećan je i iznos invalidnine za 25 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori