GLUMCIMA I ESTRADI NIJE MESTO U SANU: Vasilije Krestić nezadovoljan zbog promene naziva Umetničkog odeljenja Akademije

Lj. B.

13. 10. 2020. u 10:00

PROTIV toga sam da se u SANU primaju režiseri, glumci, baletani... Nemam ništa protiv bilo koje grane umetnosti, naprotiv. Ali, smatram da je za njih potrebno osnovati akademiju umetnosti, jer mnogi od njih zaslužuju da budu akademici. Srpska akademija nauka i umetnosti treba da ostane ovakva kakva je bila do sada.

ГЛУМЦИМА И ЕСТРАДИ НИЈЕ МЕСТО У САНУ: Василије Крестић незадовољан због промене назива Уметничког одељења Академије

SANU

Akademik Vasilije Krestić ovako komentariše izmene Statuta Akademije po kojima je Odeljenje muzičke i likovne umetnosti preimenovano u Odeljenje umetnosti. Ovim izmenama otvorila se mogućnost da već u narednom izbornom ciklusu koji počinje u novembru, osim stvaralaca u oblasti muzike i slikarstva, za zvanje akademika budu predloženi i umetnici iz drugih sfera.

- SANU ovako gubi fizionomiju, naučnu pre svega - upozorava Krestić. - To će biti jedan galimatijas. Hoćemo li imati i estradne zvezde u akademiji. Ovako se akademija urušava iznutra i narušava se njen ugled. Već se pojavilo desetak imena pozorišnih i filmskih reditelja. To će biti sasvim drugačiji sastav i to neće biti akademija kakva je bila ranije.

Kao jedan od problema ovaj akademik ističe i glasanje, pa postavlja pitanje:

- Kako ću, na primer, ja, kao istoričar. glasati za nekog baletana. Ili, kako će glumac glasati za nekog naučnika. To su heterogene discipline i da bi neko za nekoga glasao mora da ima neko znanje ili predznanje.

Nije slučajno, dodaje on, da u svetu postoje posebne umetničke akademije. Krestić zamera i način na koji je ovo pitanje postavljeno unutar same akademije. Kaže da njegovo odeljenje istorijskih nauka nije bilo u prilici da diskutuje o nameri da se Odeljenje muzike i slikarstva preimenuje u Odeljenje umetnosti.

Vasilije Krestić

- Samo je to pitanje postavljeno na skupštini, a ja sam tada pitao kako je moguće da se tako osetljivo pitanje postavi bez rasprave - naglašava naš sagovornik. - Trebalo je malo ozbiljnije razgovarati, kada se donosi tako temeljna odluka. Ali, među nama nije bilo reči, osim na skupštini Akademije.

RAZLOZI ZA PREIMENOVANjE

SEKRETAR Odeljenja umetnosti, akademik Milan Lojanica, naveo je da je predlog izmene naziva ovog odeljenja utemeljen na činjenici da se niz godina unazad bez naročitog pomaka i rezultata vode razgovori da SANU otvori vrata za prijem kandidata iz širih oblasti umetnosti. On je upozorio da je od 130 članova SANU samo 12 iz umetničkog odeljenja, te da je njihov prosek godina blizu 80. Ovaj akademik je istakao da se ide na prijem pet novih članova na ovo odeljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda