SRBIJA IMA MALO AKADEMIKA: Kostić najavio početak izbornog ciklusa za nove članove

Lj. B.

07. 09. 2020. u 21:51 >> 21:52

IZBORNI ciklus za redovne, dopisne i inostrane članove SANU počinje krajem oktobra, kandidati će biti predlagani do kraja januara, a mogu ih predložiti pojedinci, odbori SANU, naučne i kulturne institucije.

СРБИЈА ИМА МАЛО АКАДЕМИКА: Костић најавио почетак изборног циклуса за нове чланове

Foto Z. Jovanović

Spisak onih koji su dobili podršku biće formiran 1. juna, a izbor novih članova obaviće se prvog četvrtka u novembru naredne godine.

Ovo je najavio predsednik SANU Vladimir Kostić i naveo da naša akademija ima najmanji broj članova u odnosu na broj stanovnika ako se uporedi sa državama regiona.

O spomeniku Stefanu Nemanji

Akademik Kostić je naveo da se SANU nije oglašavala o spomeniku Stefanu Nemanji u Beogradu, zbog specifičnih okolnosti rada u pandemiji, ali je najavio da će organizovati skup posvećen problemima spomeničke kulture:

Vladimir Kostić, Foto AP

- Akademija se do sada oglašavala o raznim pitanjima, Beogradu na vodi, gondoli, manastiru Visoki Dečani. Ljudi koji nas prozivaju iz stranaka da treba da se oglasimo, ne shvataju da SANU nije politička stranka, već da je ona heterogena.

- Mi imamo ukupno 130 akademika. To je jedan od najmanjih brojeva s kojim SANU dočekuje izborni ciklus. Imamo 99 redovnih i 31 dopisnog člana, ili 1,9 akademika na 100.000 stanovnika, dok je u drugim državama regiona, osim u Makedoniji, taj broj šest ili sedam - rekao je Kostić. - Akademija će do polovine decembra napraviti presek stanja po odeljenjima i sugerisati skupštini koji je optimalan broj novih članova koje bi trebalo primiti. Članstvo se smanjuje, što se održava i na naše kapacitete da odgovorimo na važna društvena pitanja.

On je pojasnio da je prosečna starost u SANU 73,5 godina, procenat starijih akademika od 85 godina, u zavisnosti od članstva u različitim odeljenjima, kreće se od 15 do 22 odsto, da ima samo 11 odsto žena, od čega su tri odeljenja bez ijedne pripadnice lepšeg pola.

On je naveo i da je 60 odsto akademika na odeljenju prirodno-matematičkih nauka, njih 30 odsto na odeljenju društveno-humanističkih nauka i samo 10 odsto pripada umetnicima. Zbog ovakvog odnosa, podsetio je Kostić, došlo je do tenzija u prošlom izbornom ciklusu pre tri godine.

Kostić je najavio bogat program predavanja, izložbi i koncerata do kraja godine. Rekao je i da je zbog virusa korona odloženo više od 30 aktivnosti planiranih u prvoj polovini godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)