PROSLAVIO NAŠ JEZIK: LJubomiru Simoviću "Prsten despota Stefana Lazarevića"

S. BABOVIĆ

03. 10. 2020. u 08:31

AKADEMIK Ljubomir Simović, jedan od vodećih srpskih pesnika, dramskih pisaca i esejista, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Prsten despota Stefana Lazarevića" koju dodeljuje Književni klub "Bagdala" u Kruševcu.

ПРОСЛАВИО НАШ ЈЕЗИК: Љубомиру Симовићу Прстен деспота Стефана Лазаревића

Ljubomir Simović

Prestižno priznanje, kako je predočio predsednik žirija Ljubiša Đidić, Simoviću se dodeljuje kao stvaraocu koji predstavlja izuzetnu vrhovnu vrednost današnje književnosti. U radu žirija učestvovali su i Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović.

- Akademik Ljubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u ediciju "100 dela savremene srpske književnosti", koje objavljuju značajne institucije - napominje Đidić. - Naš laureat je pisac, putopisac, esejista, likovni kritičar i jedan od naših najprevođenijih autora. Konačno, njegove drame, igrane su na scenama od Latinske Amerike, preko Evrope, do Rusije i dalekih zemalja Azije. Na neki način, proslavljao je i srpski jezik.

Sa aurom himničnosti u visokom adrenalinskom doživljaju i elegičnim osećanjem u doživljaju "ludih i mračnih vetrova" (kako je rekao u jednoj svojoj besedi), legla je mudrost književne reči koju nam je darivao jedan od najvećih savremenih pesnika srpskog jezika Ljubomir Simović, navodi se u obrazloženju nagrade.

PRIZNANjE JAŠOVIĆU

PREDRAG Jašović, značajni pesnik, književni kritičar, priređivač više naučnih knjiga i publikacija, dobitnik nagrade je "Branislav L. Lazarević", koju za doprinos dečjem stvaralaštvu dodeljuje časopis "Bagdala za decu i mlade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice